RAT U UKRAJINI: Rusi zauzeli Umansko, Kijev izgubio 2.690 vojnika

Novosti online

07. 06. 2024. u 07:40 >> 00:51

RAT u Ukrajini - 835. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси заузели Уманско, Кијев изгубио 2.690 војника

Foto: Profimedia

Broj poginulih tokom granatiranja sela u Hersonskoj oblasti porastao na 22

Broj poginulih u granatiranju Oružanih snaga Ukrajine (AFU) u selu Sadovoe u Hersonskoj oblasti porastao je na 22, a 15 osoba je povređeno, saopštio je guberntor Hersonske oblasti Vladimir Saldo. 

"Najmanje 22 civila ubijeno je u ukrajinskom granatiranju sela Sadove u oblasti Herson koja je pod kontrolom ruskih snaga", izjavio je Saldo, dodajući da je među žrtvama i devetogodišnje dete.

U napadu je pogođena mala prodavnica u stambenoj zoni, rekao je Saldo.

Kada su meštani krenuli da pomognu žrtvama prvog udara, usledio je drugi udarac, pogodivši isto područje, dodao je uberntor Hersonske oblasti.

Prema rečima guvernera, ukupno je 17 civila ubijeno u prodavnici i oko nje, a još četiri osobe koje su živele u obližnjim kućama su nastradale.

"Najmanje 15 osoba je takođe povređeno u napadu", rekao je Saldo, dodajući da je petoro u kritičnom stanju.

(Izvestiя)

Rusija raspisala poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine

Rusija je raspisala poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Više o tome pročitajte ovde. 

Zelenski: Ukrajinci, a ne Putin, odlučuju o mom legitimitetu

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da ukrajinski narod priznaje i utvrđuje njegov legitimitet, dok je kritikovao legitimitet ruskog predsednika Vladimira Putina.

Više o tome pročitajte ovde.

Putin: Ne moramo da koristimo nuklearno oružje za pobedu u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija nema potrebe da koristi nuklearno oružje za pobedu u Ukrajini, te da ne vidi uslove za upotrebu takvog oružja, zatraživši da prestanu razgovori o toj temi.

Putin je, međutim, rekao je da ne isključuje promenu ruske nuklearne doktrine, koja utvrđuje uslove pod kojima bi takvo oružje moglo da se koristi.

Istakao je da bi Rusija, ako je potrebno, mogla da testira nuklearno oružje, iako u ovom trenutku za tim ne vidi potrebu.

"Upotreba je moguća u izuzetnom slučaju ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Ne mislim da je do takvog slučaja došlo. Nema takve potrebe", rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

(Reuters)

Bajden sa Zelenskim: 225 miliona dolara za oružje i energetiku

Sjedinjene Američke Države izdvajaju Ukrajini novi paket pomoći od 225 miliona dolara, koji će ići, posebno, na obnovu elektroenergetskih mreža, izjavio je predsednik Džozef Bajden tokom sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Najavio sam šest paketa značajnih sredstava. Takođe, dodeljujem dodatni paket – 225 miliona dolara, koji će posebno otići na obnovu elektroenergetskih mreža. Nikada vas nećemo ostaviti. Uveravam vas, mi ćemo biti uz vas“, naglasio je Bajden.

Bajden se, takođe, javno izvinio Ukrajini zbog višemesečnog zadržavanja američke vojne pomoći u Kongresu.

Predsednik SAD je naglasio da Vašington stoji uz Ukrajinu, uprkos odlaganju pomoći, obećavši Vašington neće okrenuti leđa Kijevu.

Prema Si-En-En-u, ovaj paket pomoći će uključivati municiju za raketne artiljerijske sisteme HIMARS; minobacačke sisteme i artiljerijske granate, protivvazdušne rakete HAVK, protivvazdušne rakete "stinger", protivtenkovske sisteme "javelin i AT-4, haubice 155 mm, oklopna vozila, patrolne čamce, eksploziv i rezervne delove.

(Ukrinform)

 

UKRAJINA GAĐALA LUGANSK AMERIČKIM RAKETAMA: Više mrtvih i desetine ranjenih - žestoka reakcija Moskve (FOTO/VIDEO)

Kremlj je naglasio da će se zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem za direktan udar na Rusiju definitivno suočiti sa posledicama.

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto rekao je da će prisustvovati ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj 15. juna

MO Rusije: Oslobođeno mesto Umansko, Kijev izgubio 2.690 vojnika

Ruske trupe iz grupe Centar pobedile su ukrajinske trupe i odbile 39 kontranapada za nedelju dana, sa neprijateljskim gubicima od 2.690 vojnika, saopštilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane.

- Tokom nedelje, jedinice grupe snaga Centar nastavile su da napreduju u dubinu neprijateljske odbrane i oslobodile selo Umansko, Donjecka Narodna Republika - navodi se u izveštaju ruskog vojnog resora za period od 1. juna do juna. 7.đ

Ukrajina gađala Lugansk američkim raketama: Više mrtvih i desetine ranjenih - žestoka reakcija Moskve

Više o tome OVDE.

Rusko MO: Uništeno 28 dronova

Dežurni ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili 28 ukrajinskih dronova iznad Krima, Azovskog mora, Krasnodarske teritorije, Belgorodske i Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, uz pomoć dronova kijevski režim je noću pokušao da izvrši terorističke napade na ciljeve u Rusiji.

Ruski napadi na zapadne oblasti Ukrajine, požar u industrijskom objektu kod Kijeva

Ruske snage izvele su prethodne noći opsežan napad na Ukrajinu, uglavnom na zapadne oblasti, dronovima kamikazama i raketama, a usled napada je izbio požar na industrijskom objektu u Kijevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Ruske snage lansirale su ukupno 53 jurišne bespilotne letelice tipa Šahed-131/136, od kojih je 48 oboreno, naveo je na Telegram kanalu komandant Vazduhoplovstva oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk.

Prema njegovim rečima, lansirano je i pet krstarećih raketa, koje su sve eliminisane, prenosi Unian. On je rekao da su vazdušni ciljevi koje je ruska vojska lansirala uništeni iznad Kijevske, Hmeljničke, Harkovske, Kirovogradske, Hersonske, Odeske, Nikolajevske, Zaporoške i Dnjepropetrovske oblasti.

Više eksplozija odjeknulo je u Hmeljničkoj oblasti. U Kijevskoj oblasti je upozorenje na vazdušni napad trajalo četiri sata, a prema lokalnim vlastima usled napada je izbio požar u industrijskom objektu. Nema izveštaja o povređenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi