ŽELE DA PREDUHITRE MAĐARSKU: Evropska komisija "gura" Ukrajinu u EU

Novosti online

07. 06. 2024. u 08:57

EVROPSKA komisija (EK) će preporučiti početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom ovog meseca u pokušaju da signalizira podršku toj zemlji pre nego što Budimpešta preuzme rotirajuće predsedavanje bloku, piše "Fajnenšal tajms".

ЖЕЛЕ ДА ПРЕДУХИТРЕ МАЂАРСКУ: Европска комисија гура Украјину у ЕУ

Foto: Tanjug/AP photo

Kijev je podneo zahtev za članstvo u EU neposredno nakon početka ruske vojne operacije 2022. i dobio je status kandidata samo nekoliko meseci kasnije.

Sukob sa Rusijom je podstakao reviziju procesa proširenja EU, navodi FT, pošto su Ukrajina i Moldavija postale zemlje kandidati u junu 2022, a Gruzija krajem 2023. godine.

Komisija se zalaže za početak formalnih pregovora sa Kijevom i Kišinjevom ovog meseca kako bi tim državama dali pozitivan signal.

EK će u petak proglasiti da Ukrajina sada ispunjava ranije neispunjene kriterijume, uključujući "mere za borbu protiv korupcije, ograničenja političkog lobiranja, pravila o prijavljivanju imovine za javne službenike i zaštitu jezika koje koriste nacionalne manjine".

Gruzija, koja je usvojila zakon o "stranim agentima" uprkos upozorenjima Brisela, neće dobiti zeleno svetlo u petak, kada će komisija svoje ocene podeliti sa ambasadorima država članica.

Preporuka Brisela zahteva jednoglasnost vlada EU, a očekuje se da će Mađarska izneti primedbe, navodeći pitanja poput tretmana mađarske manjine u Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban u prošlosti je blokirao druge odluke vezane za Ukrajinu, uključujući davanje zemlji statusa kandidata za članstvo u EU i odlaganje paketa pomoći od 50 milijardi dolara.

Iako je na kraju popustila pod pritiskom drugih prestonica, Budimpešta je do sada odbijala da odustane od veta na izdvajanje evropskog novca za pružanje vojne pomoći Kijevu.

Mađarska je dodatno zabrinuta i u vezi sa pravima drugih manjina u Ukrajini, posebno u vezi sa upotrebom neukrajinskih jezika — što prevazilazi zvanične uslove komisije, rekao je izvor FT.

Mađarska će 1. jula preuzeti rotirajuće predsedavanje EU, što će joj dati dodatnu polugu u određivanju dnevnog reda sastanaka na kojima se raspravlja o pitanjima u vezi sa Ukrajinom.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM: Pogledajte snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama