LAVROV: BRIKS trenutno razmatra oko 30 predloga za različite forme saradnje

Novosti online

07. 06. 2024. u 10:46

BRIKS trenutno razmatra oko 30 zahteva iz raznih zemalja, koje predlažu uspostavljanje različitih formi saradnje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za „Prvi kanal“ u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

ЛАВРОВ: БРИКС тренутно разматра око 30 предлога за различите форме сарадње

Foto Tanjug/AP

- Trenutno se razmatra oko 30 zahteva iz najrazličitijih država – i velikih, i malih, i srednjih, koje predlažu uspostavljanje raznih oblika saradnje - istakao je diplomata.

Lavrov je dodao da će u BRIKS biti uvedena i uspostavljena kategorija zemalja-partnera.

- Ova kategorija će biti detaljno predstavljena i sa stanovišta kriterijuma i u pogledu zemalja koje mogu pretendovati na nju. Rusija kao predsedavajuća posvećuje veliku pažnju tome da se nove zemlje adaptiraju na već postojeće forme i tradicije BRIKS-a - objasnio je ruski ministar.

Prethodno je ruski filozof, politikolog i sociolog Aleksandar Dugin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ocenio da BRIKS predstavlja oličenje multipolarnog sveta, koji se sastoji od različitih civilizacija i kultura.

Prema njegovim rečima, BRIKS je dijalog kultura, a Zapad je za sada van organizacije, jer nameće netradicionalne i antitradicionalne vrednosti i insistira na tome da ne postoje nikakve kulture ni civilizacije, izuzev zapadne.

Podsetimo, Rusija je od 1. januara predsedavajuća BRIKS-u. Predsedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike u BRIKS-u su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE i Saudijska Arabija, a Turska je izrazila želju da se pridruži.

Glavna deviza ruskog predsedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbednosti.

Rusija će u okviru svog predsedavanja imati više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5. do 8. juna.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)