PUTIN PROGOVORIO O ARKTIKU: Stavio tačku na krucijalne planove za budućnost Rusije

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

07. 06. 2024. u 17:26

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je danas izjavio da Rusija mora da razvija teritorije koje su bogate resursima i tom prilikom posebno istakao Arktik gde se nalaze značajne rezerve minerala.

ПУТИН ПРОГОВОРИО О АРКТИКУ: Ставио тачку на круцијалне планове за будућност Русије

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

- Ako su ranije govorili da će Rusija rasti sa Sibirom, sada možemo reći da će Rusija rasti sa Arktikom, jer tamo imamo glavne mineralne resurse. Razvoj ovih resursa je i dalje skup i nije lak, ali ipak otvara ogromne perspektive - rekao je Putin tokom obraćanja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je takođe istakao da se ruska privreda brzo razvija i po stopi rasta premašuje svetski prosek, kao i da udeo rublje u međunarodnim transakcijama Rusije raste i iznosi skoro 40 odsto, prenosi Komersant.

Ruski predsednik je tom prilikom podsetio na nedavno objavljene podatke Svetske banke po kojima je Rusija četvrta najjača ekonomija sveta po paritetu kupovne moći.

U Rusiji je 5. juna počeo Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum koji se održava pod sloganom "Formiranje novih oblasti rasta kao kamen temeljac multipolarnog sveta". 

Forum će trajati do 8. juna, a program obuhvata više od 150 tematskih sesija kojima će prisustvovati više od 1.000 moderatora i govornika.
 

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM - Pogledajte snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače