JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA SE NAORUŽAVA NEMAČKIM BORBENIM MAŠINAMA: Vlada odobrila kupovinu, oglasila se ministarka odbrane

Милица Шкорић
Milica Škorić

07. 06. 2024. u 20:46

ČEŠKA vlada trebalo bi u narednim nedeljama da odobre sporazum o nabavci tenkova Leopard 2A8, ističe ministarka odbrane Jana Černohova.

ЈОШ ЈЕДНА ЕВРОПСКА ЗЕМЉА СЕ НАОРУЖАВА НЕМАЧКИМ БОРБЕНИМ МАШИНАМА: Влада одобрила куповину, огласила се министарка одбране

Foto AP

Trenutno su u toku pregovori sa Nemačkom povodom kupovine 77 oklopnih vozila. Sporazum je prvi korak prema finalizaciji ugovora koji bi mogao biti potpisan do 2024., a očekuje se će cena biti slična onoj za borbena vozila pešadije CV90, za koje je Češka platila 2,43 milijarde evra za 264 jedinice.

- Postigli smo napredak u projektu nabavke tenka Leopard 2A8 i planiramo da podnesemo sporazum o zajedničkoj nabavci na odobrenje vladi u nadolazećim nedeljama, izjavila je ministarka. Sporazum bi mogao biti potpisan pre vladine stanke, koja se obično događa sredinom leta.

Prema njenim rečima, sporazumom će se službeno izraziti interes Češke za učestvovanje u takmičenju.

- Ovo nije konačni ugovor. Cilj nam je da ga okončamo do kraja 2024. - dodala je Černohova. Ako vlada odobri sporazum, to će Češkoj Republici otvoriti put da maksimalno poveća svoje učestvovanje u budućoj industrijskoj saradnji.

Očekuje se da će cena tenkova biti slična sa cenom borbenih vozila pešadije CV90.

- Kada kažem da bi trebalo otprilike da bude ista cena kao i borbena vozila pešadije, mislim da neću pogrešiti - rekla je. U cenu će biti uključeni i predviđeni izdaci za nabavku tenkova i rezerve od inflatornog tečaja.

Nemačka je Češkoj u protekle dve godine poklonila 14 tenkova Leopard 2A4 i jedno vozilo za spasavanje kao priznanje za podršku Ukrajini. U februaru je Černočova obavestila vladu o mogućnosti još jedne slične donacije.

Leopard 2A8 je moderan borbeni tenk opremljen snažnim naoružanjem i naprednim sistemima zaštite. Težak je između 65 i 57 tona, a dostiže brzinu do 70 km/h na putu, dok mu je operativni domet 450 kilometara.

Leopard 2A8 može primiti četvoročlanu posadu i ima impresivne dimenzije s dužnom od 7,7 metara, širinom od četiri metra i visinom od tri metra. Ove karakteristike čine ga robusnim i svestranim borbenim tenkom, sposobnim da udovolji zahtevima savremenih sukoba.

- U budućnosti bi naši vojnici trebalo da imaju 77 novih tenkova 2A8 i 45 tenkova 2A4 - rekla je Černohova.

Češka bi time došla do brojke od 122 tenka, navodi analiza sajta Armi rekognišn.

Podsećanja radi, Češka je početkom ove godine naručila i 24 najmodernija američka borbena aviona F-35A, a koji bi ih s oružjem obukom i svim ostalim troškovima trebalo da koštaju više od 6 milijardi evra.

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU - Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd