VRATITE SVE TAOCE KUĆI: Posle oslobađanja četvoro talaca koje je Hamas držao u Gazi raste pritisak na izraelsku vladu

A.Vojinović

10. 06. 2024. u 07:00

POSLE oslobađanja četvoro talaca u izraelskoj operaciji u centralnom delu Pojasa Gaze u izbegličkom kampu u Nuseiratu, porastao je pritisak na izraelsku vladu da se svi Izraelci koje palestinska grupa Hamas drži u enklavi vrate kućama. Nove demonstracije održane su u subotu uveče u Tel Avivu, ali i širom zemlje gde su okupljeni zahtevali i raspisivanje novih izbora. Policija je saopštila da su zbog nereda u Tel Avivu uhapšene 33 osobe, dok su mirniji skupovi održani i u Jerusalimu, Cezareji i Hercliji. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je "herojsku operaciju" vojske, obećavši da će vlada nastaviti da "čini sve što može da povrati sve one koji se drže u enklavi".

ВРАТИТЕ СВЕ ТАОЦЕ КУЋИ: После ослобађања четворо талаца које је Хамас држао у Гази расте притисак на израелску владу

Tanjug

- Naši herojski ratnici upali su kao jedan čovek u vatru, eliminisali teroriste i oslobodili taoce - rekao je Netanijahu članovima vlade, dodavši da je odobrio "složenu i opasnu operaciju u četvrtak uveče", preneo je Si-En-En.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da je najmanje 274 Palestinaca ubijeno u izraelskim kopnenim i vazdušnim napadima u okviru operacije spasavanja talaca, a da je oko 700 njih povređeno. Koordinisani izraelski napad izveden duboko u centralnom delu enklave ocenjen je kao najveća operacija spasavanja talaca od 7. oktobra. Hamas je optužio Izrael da je izvršio "strašan masakr".

Lekari u Gazi opisivali su juče za svetske medije scene horora i haosa dok su povređeni ljudi pristizali u obližnje bolnice, već pretrpane povređenim pacijentima.

- Imali smo sve vrste ratnih rana, traumatske povrede, amputacije, traumatske povrede mozga, prelome i brojne, ozbiljne opekotine. Donose nam decu potpuno prebledelu od šoka, sa opekotinama. Mnoga od njih i ne plaču i ne vrište zato što su u šoku - izjavila je Karin Huster iz međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica koja radi u Bolnici mučenika Al-Akse.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj pozdravio je oslobađanje četvoro talaca, ali je, istovremeno, osudio izraelski napad na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze.

- Krvoproliće mora odmah da se završi. Izveštaji iz Gaze o još jednom masakru civila su užasni. Mi ovo najoštrije osuđujemo. Plan u tri faze američkog predsednika Džozefa Bajdena je put ka trajnom prekidu vatre i okončanju ubijanja - naveo je na "Iksu".

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je, pak, da je bilo manje od 100 žrtava "u visoko rizičnoj, složenoj misiji zasnovanoj na preciznim obaveštajnim podacima". Ministar odbrane Izraela Joav Galan rekao je da su specijalne snage delovale pod jakom vatrom kada su spasavale taoce. Dodao je da je jedan specijalac ranjen i da je kasnije preminuo u bolnici.

Izraelska vojska je saopštila da je provela nedelje planirajući operaciju i da je akcija izvedena ciljano tokom dana kako bi pokušali da iznenade otmičare talaca. Njihove snage su izvršile raciju u dve zgrade u izbegličkom kampu Nuseirat, gde su obaveštajci rekli da su taoci držani.

Neimenovani egipatski zvaničnik ocenio je za Si-En-En da će izraelska bezbednosna operacija u izbegličkom kampu Nuseirat imati negativan efekat na pregovore o okončanju rata u Gazi.

- Neće biti lako - rekao je on.

Oslobađanje iz Hamasovog zatočeništva čeka još 116 ljudi, dok je 40 talaca mrtvo.

Među taocima i Rus

MEĐU četvoro oslobođenih talaca je i Rus, Andrej Kozlov (27), koji ima i izraelsko državljanstvo. Kozlov se preselio u Izrael 2022. godine, a kidnapovan je tokom Hamasovog napada na muzičkom festivalu Nova, gde je radio kao obezbeđenje. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obišao je spasene građane u bolnici Šeba u Tel Avivu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA BEZ MILOSTI PREMA ALBANCIMA: Žestoka kazna zbog vređanja Srba, provokator Daku suspendovan zbog sramnog skandiranja