ZVUČNICI NA GRANICI: Nakon balona sa smećem, Severna Koreja preduzela nove akcije

Tanjug

10. 06. 2024. u 11:24

PORTPAROL generalštaba Južne Koreje Li Sung Jun izjavio je danas da je primećeno da Severna Koreja postavlja zvučnike na granici između dve zemlje, dan nakon što je Južna Koreja na zvučnicima kod granice obnovila emitovanje propagandnih poruka, kao odgovor na lansiranje balona sa smećem iz Severne Koreje.

ЗВУЧНИЦИ НА ГРАНИЦИ: Након балона са смећем, Северна Кореја предузела нове акције

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Li nije naveo koliko zvučnika postavlja Severna Koreja niti njihovu lokaciju, prenosi AP.

On je dodao da Južna Koreja emituje poruke sa zvučnika na mestima gde su njeni vojnici zaštićeni i opremljeni da brzo odgovore u slučaju napada iz Severne Koreje.

Nakon što je u nedelju Južna Koreja počela propagandno emitovanje, sestra lidera Severne Koreje Kim Jo Džong upozorila je Seul da odmah prekine emitovanje, dodajući da će ono "izazvati dalju krizu od sukoba".

Kada je Južna Koreja 2015. godine, posle pauze od 11 godina, obnovila emitovanje propagande preko zvučnika, Severna Koreja je odgovorila ispaljivanjem artiljerijske municije duž granice.

Južna Koreja je tada kao odgovor takođe počela da ispaljuje artiljerisjku municiju, a tokom razmene vatre nisu prijavljene žrtve.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost odlučio je u nedelju da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz Severne Koreje.

Severna Koreja je prošle nedelje poslala skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju zbog, kako je saopšteno, kampanje južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.

BONUS VIDEO: RUSKI SUPERSONIČNI LOVCI: Pogledajte lovce Su-34 koji koriste municiju dostavljenu iz vazduha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)