VELIKE VESTI ZA RUSKU VOJSKU: Stiže nova tura borbenih aviona (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 06. 2024. u 15:35

"IRKUTSKI avio-zavod", deo "Ujedinjene vazduhoplovne korporacije" (OAK) u okviru "Rosteha", konstruisao je i isporučio Ministarstvu odbrane Ruske Federacije novu turu školsko-borbenih aviona Jak-130, saopštila je pres-služba OAK.

ВЕЛИКЕ ВЕСТИ ЗА РУСКУ ВОЈСКУ: Стиже нова тура борбених авиона (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/ Rosoboronexport

- Industrija nastavlja sa redovnim isporukama u interesu ruskog Ministarstva odbrane i ispunjava zahteve vojske u domenu opreme, uključujući i onu za osnovnu i naprednu obuku pilota Vazdušno-kosmičkih snaga. Kao osnovna letelica za ovu svrhu izabran je Jak-130. Avion omogućava obuku pilota u skladu sa savremenim standardima i to za upravljanje avionima 4+ i 5. generacije, u gotovo realnim uslovima - navodi se u poruci ministra privrede i trgovine RF Antona Alihanova.

Dodaje se i da su avioni prošli sve neophodne testove na kopnu i u vazduhu, nakon čega su razmešteni na stalne položaje.

Školsko-borbene avione Jak-130, koje je razvio "Jakovljev", odlikuje manevarska sposobnost i savremeni kompleks radio-elektronske opreme. Zahvaljujući tome, na ovim letelicama se, u uslovima sličnim onima u pravoj borbi, može uvežbavati simulirana i stvarna upotreba naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

- U avgustu ove godine, 'Irkutski avio-zavod' će obeležiti 90. godina od osnivanja, a kroz sve ove godine ispunjavanje potreba odbrambenog sektora je bio i ostao jedan od ključnih prioriteta preduzeća. U ovom trenutku, značajni resursi fabrike usmereni su na isporuku borbenih aviona Su-30SM i školsko-borbenih Jak-130 za potrebe vojske i mornarice - izjavio je generalni direktor OAK Juri Sljusar.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKI SUPESONIČNI LOVCI: Pogledajte lovce Su-34 koji koriste municiju dostavljenu iz vazduha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub