TEŽE PALO ČLANICAMA, NEGO BRISELU: Stabilna proevropska koalicija, uprkos usponu desnice

I. Stanojević

11. 06. 2024. u 06:00

REZULTATI izbora za Evropski parlament više su pogodili zemlje članice EU pojedinačno, nego sam Evropski parlament, ocenjuje briselski portal Euraktiv.

ТЕЖЕ ПАЛО ЧЛАНИЦАМА, НЕГО БРИСЕЛУ: Стабилна проевропска коалиција, упркос успону деснице

Foto: Goran Čvorović

Novi bilansi u Evropskom parlamentu pokazuju da je stabilna proevropska koalicija realan scenario, uprkos usponu krajnje desnice širom Evrope.

EPP desnog centra, EU socijalisti i liberalni "Obnovimo Evropu" mogli bi da formiraju većinu od 403 mesta, a rezultati povećavaju mogućnost da kandidatkinja EPP Ursula fon der Lajen bude ponovo izabrana za šeficu Evropske komisije.

U Španiji raste pritisak na vladajuću partiju PSOE, pošto je PP desnog centra pobedila na izborima, čime se dodatno pojačao ionako "krhki politički pejzaž", navodi portal. U Danskoj je centristička koaliciona vlada izgubila skoro 15 odsto u roku od dve godine od poslednjih izbora, dok je u Estoniji centristička vladajuća partija Kaje Kalas u kriznom režimu, jer je zauzela treće mesto, ali za sada u toj zemlji neće biti raspisani vanredne izbore.

Generalni direktor kompanije za političku analizu Forefront Advajzers Kristofer Glik kaže da većina od trojke centrista izgleda prilično solidno i da verovatno ima i više od 410 mesta. On je ocenio da Fon der Lajenovoj nije više potrebna podrška Đorđe Meloni da bi ponovo bila izabrana za predsednicu EK, kao i da će pregovori između EPP, Socijaldemokrata i "Obnovimo Evropu" sada biti "jednostavni". Socijalisti ocenjuju da ne bi podržali Fon der Lajenovu ako bi bilo ikakve saradnje sa ECR (Evropskim konzervativcima i reformistima) ili Melonijevom, zaključio je Euraktiv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)