POLJSKI PREDSEDNIK POTPISAO ZAKON: Tiče se Ukrajine, Zelenski će morati dobro da se oduži

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

10. 06. 2024. u 20:53

POLjSKI predsednik Andžej Duda potpisao izmene zakona o pomoći izbeglicama iz Ukrajine, saopštio je kabinet predsednika zemlje.

ПОЉСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОТПИСАО ЗАКОН: Тиче се Украјине, Зеленски ће морати добро да се одужи

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

Izmenama zakona produžava se period privremene zaštite za ukrajinske izbeglice od 30. juna 2024. do 30. septembra 2025. godine. Tako će Ukrajinci i dalje imati pristup medicinskim uslugama, porodičnim i socijalnim beneficijama.

Takođe, dodela i isplata beneficija za podizanje dece zavisiće od toga da li dete studira u poljskoj obrazovnoj ustanovi. Reč je o pomoći u iznosu od 800 zlota i u okviru programa "Dobar početak" – isplata od 300 zlota, koju roditelji školaraca dobijaju jednom godišnje za kupovinu školskih stvari i pripremu za novu školsku godinu.

Pored toga, novi zakon definiše maksimalan period od 36 meseci tokom kojeg ukrajinski učenici mogu da učestvuju u dodatnim besplatnim časovima poljskog jezika. Odluka će se odnositi na učenike koji su započeli nastavu školske 2022/2023 i 2023/2024.

U amandmanu se navodi i da će od 1. jula finansiranje podrške Poljacima koji su prihvatili ukrajinske izbeglice biti moguće samo na osnovu dogovora sa lokalnim vlastima.

Međutim, zakon predviđa ukidanje jednokratne socijalne pomoći u Poljskoj za izbeglice iz Ukrajine u iznosu od 300 zlota. Pored toga, planirano je uvođenje posebnih osnova za oduzimanje privremenih boravišnih dozvola Ukrajinaca.

(Unijan)

BONUS VIDEO: EKVADORSKI ZATVOR - Pogledajte kako izgleda kad uđe 1000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama