"NE GADE SE ONI NIČEGA": Kremlj o dozvoli Azovu da koristi američko oružje

Novosti online

11. 06. 2024. u 11:47

KREMLj izuzetno negativno ocenjuje ukidanje zabrane američkih vlasti na isporuku oružja ukrajinskom bataljonu Azov* (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji), izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

НЕ ГАДЕ СЕ ОНИ НИЧЕГА: Кремљ о дозволи Азову да користи америчко оружје

Foto: Printscreen

- Izuzetno negativno - rekao je on novinarima.

Opisujući „Azov“, Peskov je istakao da se „radi o ultranacionalističkim naoružanim jedinicama“.

- Takva nagla promena u stavu Vašingtona ukazuje na to da se oni ne gade ničega u svojim pokušajima da izvrše pritisak na Rusiju, koristeći, naravno, Ukrajinu i ukrajinski narod kao instrument u svojim rukama. Spremni su čak i da koketuju sa neonacistima - nastavio je predstavnik Kremlja.

On je napomenuo da „to još jednom potvrđuje ispravnost naše zabrinutosti u vezi sa trendom puzajućeg širenja neonacističkih ideja u svetu“.

Vašington post je, pozivajući se na Stejt department, objavio da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dozvoliti ukrajinskom nacionalnom bataljonu Azov* da koristi američko oružje.

Dobrovoljački bataljon „Azov“ je formiran 2014. godine i od tada se borio na strani Oružanih snaga Ukrajine. Borci „Azova“ učestvovali su u bitkama za Mariupolj u proleće 2022. godine. Nakon predaje u maju, u septembru te godine, 215 „Azovaca” je razmenjeno za 55 ruskih vojnika i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka. Dogovor je postignut uz pomoć Turske, gde je pet komandanata Azova trebalo da ostane do kraja sukoba „pod ličnim garancijama“ predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Međutim, u julu 2023. godine vratili su se u Ukrajinu. Istovremeno, „Azov“ je transformisan u brigadu i uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: NESVAKIDAŠNjE SCENE NA SEVERU RUSIJE: Jun, grad Dudinka okovan ledom, a ljudi- uživaju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd