"RUSIJA NEĆE POBEDITI U RATU" Šolc: Kijevu potrebno više PVO sistema

Tanjug

11. 06. 2024. u 13:37

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas na otvaranju konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu da je Kijevu potreban veći broj sistema protivvazdušne odbrane (PVO).

РУСИЈА НЕЋЕ ПОБЕДИТИ У РАТУ Шолц: Кијеву потребно више ПВО система

Foto: Tanjug

- Želeo bih da uputim iskrenu molbu svima ovde: molim vas da podržite našu inicijativu za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine što je više moguće - rekao je Šolc na otvaranju dvodnevne konferencije na kojoj učestvuje oko 2.000 predstavnika iz 60 država.

On je istakao da kompanije imaju ključnu ulogu u obnavljanju Ukrajine, ali da je neophodno da im se izlože razlozi zašto da ulože u nju, prenosi Dojče vele.

Šolc je rekao da Rusija neće pobediti u ratu i pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da "prekine svoju brutalnu kampanju i povuče svoje trupe".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je na konferenciji da je Rusija od zime uništila pola kapaciteta Ukrajine za proizvodnju struje.

Takođe je rekao da se nada da će biti obezbeđene milijarde sredstava za jačanje odbrane od Rusije, obnovu domova i obrazovne i medicinske potrebe.

- Otići ćemo sa ove konferencije sa sporazumima vrednim milijarde evra za našu odbranu, u smislu proizvodnje vojne opreme i oružja u Ukrajini i za energiju, za popravku i izgradnju novih, modernijih energetskih sistema - rekao je Zelenski.

Zelenski bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom i predsednikom Bundestaga Barbel Basom, kao i da poseti vojnu bazu u kojoj se obučavaju ukrajinski vojnici.

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE: Rusija i Belorusija zajedno na terenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!