NETANIJAHU KOČI PREKID VATRE? Posle usvajanja rezolucije u SB UN otvara se pitanje da li će odluka biti sprovedena

A.Vojinović

12. 06. 2024. u 06:00

USVAJANjEM rezolucije o prekidu vatre u Savetu bezbednosti UN napravljen je korak napred ka mogućem utihnuću borbi u Pojasu Gaze.

НЕТАНИЈАХУ КОЧИ ПРЕКИД ВАТРЕ? После усвајања резолуције у СБ УН отвара се питање да ли ће одлука бити спроведена

Foto: Tanjug/AP

Za prihvatanje dokumenta koji su predložile SAD na sednici u ponedeljak za je glasalo 14 od 15 stalnih članica SB UN, dok je uzdržana bila Rusija. Palestinska grupa Hamas pozdravila je usvajanje rezolucije o primirju, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken, koji boravi u novoj poseti Bliskom istoku, poručio da mu je izraleski premijer Benjamin Netanijahu posle njihovog sastanka "potvrdio svoju posvećenost predlogu sporazuma".

Plan o primirju u palestinskoj enklavi podrazumeva potpuni prekid vatre, oslobađanje svih preostalih talaca koje Hamas drži u Gazi i određenog broja palestinskih zatvorenika. U rezoluciji se navodi da je Izrael prihvatio predlog o prekidu vatre i da se poziva Hamas da, takođe, odobri predlog dokumenta. Palestinska grupa je ubzro nakon usvajanja nacrta rezolucije u izjavi za "Rojters" poručila da prihvata rezoluciju i da je spremna da pregovara o detaljima.

- Hamas pozdravlja ono što je uključeno u rezoluciju SB UN koja je potvrdila trajni prekid vatre u Gazi, potpuno povlačenje, razmenu zarobljenika, rekonstrukciju, povratak raseljenih u mesta gde su boravili, odbijanje bilo kakve demografske promenena području te enklave i isporuku potrebne pomoći - poručili su Hamasovi zvaničnici.

Blinken, koji je put Bliskog istoka otišao sa ciljem da pritisne obe strane da prihvate predlog o primirju koji je ranije izneo američki predsednik Džozef Bajden, odgovor Hamasa ocenio je kao "obećavajući".

Tri faze Bajdenovog plana

PLAN o primirju koji je predložio predsednik SAD Džo Bajden podrazumeva tri faze. Tokom prve bi došlo do kratkotrajnog prekida borbi i razmene talaca i zatvorenika. Druga faza uključuje trajni prekid neprijateljstava, kao i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, dok se treći i poslednji deo fokusira na dugoročne izglede enklave, čime bi počeo višegodišnji plan rekonstrukcije Gaze.

- Odgovor Hamasa nije konačan. Računa se šta kaže rukovodstvo Hamasa u Gazi, a mi to nemamo. Ako se predlogovori o prekidu ne nastave to je na njima - rekao je Blinken.

Izraleski premijer se, pak, nije direktno oglašavao da li se slaže da se oružje posle devet meseci neprekidnih borbi konačno odloži. Osim toga, Netanijahu je nebrojano puta poručio da neće pristati na primirje sve dok se ne ispune zacrtani ciljevi - oslobađanje talaca i potpuna eliminacija Hamasa. Osim toga, i pojedini ministri krajnje desnice ranije su, takođe, govorili da se protive prekidu vatre. Stoga ostaje nejasno da li će i kada doći do dugoočekivanog primirja.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nabenzja je obrazložio odluku Rusije da ostane uzdržana posle sednice SB UN, istakavši da je zabrinut zbog nejasnoće sporazuma.

- S obzirom na mnoge izjave Izraela o produženju rata u Gazi dok Hamas ne bude potpuno poražen ne znam na šta je Izrael konkretno pristao - upitao je Nebenzja.

I Kina je, iako je glasala za usvajanje rezolucije, izrazila zabrinutost zbog teksta. Njen ambasador u UN je postavio pitanje da li će se ovoga puta realizovati odluka, pošto, kako je istakao, tri prethodne rezolucije SB o sukobu nisu sprovedene, iako su bile pravno obavezujuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO: Hiljade ustaša došlo na Hrvatska - Italija! I žene, i starci, svi pevaju strašne stihove!