RAT U UKRAJINI: "NATO će prilagoditi svoje sposobnosti nakon nuklearne pretnje iz Rusije"; Grupa „Dnjepar“ danonoćno vrši napade (VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 06. 2024. u 07:00 >> 00:51

RAT u Ukrajini – 839. dan. Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je u Berlinu da je ruski napad na zemlje NATO-a i EU vrlo verovatan scenario, a da je opasnost veća nego što neki misle. Ako se nastavi progon ruske štampe na Zapadu, uzvratićemo, poručila je portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova.

РАТ У УКРАЈИНИ: НАТО ће прилагодити своје способности након нуклеарне претње из Русије; Група „Дњепар“ даноноћно врши нападе (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Mekgregor: Rusi se spremaju da opkole Kijev

Rusija priprema veliku vojnu grupu za napredovanje ka Kijevu i dalje na zapad. Prema planeru vojne kampanje, penzionisanom američkom pukovniku Daglasu Mekgregoru, ukrajinske oružane snage bi se uskoro mogle naći u veoma teškoj situaciji.

Više o tome pročitajte ovde

 

Ruska artiljerija osvetljava noćno nebo

Posada MLRS-a „grad“ grupe „Dnjepar“ danonoćno vrši napade, uništavajući neprijateljsko ljudstvo, skladišta municije i utvrđene položaje na desnoj obali reke Dnjepar.

 

Stoltenberg: NATO će prilagoditi svoje sposobnosti nakon nuklearne pretnje iz Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg govorio je danas o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Razgovarajući sa novinarima pre dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, na kojem će se održati sastanak o nuklearnim planovima Alijanse, nazvao je nuklearno oružje NATO-a "poslednjim obezbeđenjem sigurnosti" i sredstvom za očuvanje mira.

Kako navodi Rojters, iako je poznato da SAD raspolažu nuklearnim bombama na nekoliko lokacija u Evropi, NATO retko javno govori o tom oružju.

Saradnik Zelenskog se slikao sa protivnicima mobilizacije

Šef poslaničke grupe partije „Sluga naroda“ u ukrajinskom parlamentu David Arahamija slikao se u Nemačkoj sa nekoliko Ukrajinaca koji se protive mobilizaciji u Ukrajini i protiv Vladimira Zelenskog, pipe ukrajinski portal „Strana“.

Objavljen je i video na kojem Arahamija pozira sa dvojicom Ukrajinaca a jedan od njih nosio je plakat na kojem je pisalo „Zelenski je izdao naređenje za kidnapovanje muškaraca“.

Arahamija i jedan od njih govore ruski.

Portal je objavio i komentar samog autora video-snimka.

Prema njegovim rečima, video je snimljen na mitingu na kojem su ljudi protestovali zbog toga zaposleni u vojnim odsecima krše prava Ukrajinaca.

Zaharova: Agresivne akcije SAD neće ostati bez odgovora Rusije

Komentarišući nove sankcije koje su SAD uvele Rusiji, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da agresivne američke akcije neće ostati bez odgovora Rusije.

Moskva: Uništeni ukrajinski S-300 u Poltavskoj oblasti

Ruska vojska je udarom raketnog sistema "iskander" pogodila diviziju protivvazdušnog raketnog sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine u regionu Poltave, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

Prema informacijama iz vojske, potvrđeno je uništenje dva lansera, dve radarske stanice i borbene kontrolne kabine.

Granatiran Donjeck

U Donjecku su usled ukrajinskog granatiranja ranjena četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije, saopštio je ruski resor.

Nova tura sankcija protiv Rusije

Sjedinjene Države su proširile sankcije protiv Rusije, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.

Foto: EPA

Na listi se našla i lider Gagauzije Evgenija Gucul, Ruski naučni centar robotehnike i kibernetike, sedam brodova za prevoz tečnog gasa, "Uralvagonzavod" i drugi.

Moskovska berza prestaje da trguje dolarima nakon najnovijih američkih sankcija

Vodeće rusko finansijsko tržište, Moskovska berza, saopštila je da će prekinuti trgovinu devizama u dolarima i evrima kao odgovor na veliku novu rundu sankcija koje su Sjedinjene Države uvele.

Berza je takođe saopštila da će prestati trgovanje akcijama i trgovanja na tržištu novca u dolarima i evrima.

Ministarstvo finansija SAD je objavilo nove sankcije za više od 300 subjekata i pojedinaca sa ciljem da se Rusiji prekine pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za njen rat u Ukrajini, uključujući desetine kineskih dobavljača, prenosi Rojters.

Ruski ratni brodovi pristali u Havani pod budnim okom Vašingtona

Brodovi ruske mornarice pristali su u luku Havane. SAD i Kuba su povodom toga rekli da brodivi ne predstavlja pretnju, ali je naširoko viđeno kao ruska demonstracija sile dok tenzije rastu zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Male grupe ribara i radoznalih posmatrača nizali su se uz bulevar Malekon uz malu kišu kako bi dočekali brodove dok su prolazili pored 400 godina starog zamka Moro na ulazu u luku", opisuje britanska novinska agencija.

Prvi je stigao brod "Akademik Pašin" i "Nikolaj Čiker", dok su fregata ruske mornarice i podmornica na nuklearni pogon čekali na moru i očekivali su da uđu u luku.

Fregata i podmornica, deo grupe od četiri ruska broda koji su stigli kod Kube, izveli su raketne vežbe u Atlantskom okeanu na putu ka ostrvu, saopštilo je prethodnog dana rusko ministarstvo odbrane.

Kijev: Poginulo osam osoba u ruskom raketnom napadu na Krivi Rog

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Krivi Rog je poginulo osmoro ljudi, a povređeno 21, saopštio je Kijev.

Najsmrtonosniji napad u poslednjih nekoliko nedelja oštetio je administrativnu zgradu i stambeni blok, saopštila je ukrajinska vojna komanda na Telegramu.

"Svakog dana i svakog sata ruski teror dokazuje da Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, treba da ojača protivvazdušnu odbranu", rekao je ukrajinski predsednik na Telegramu.

Gori u Kijevu

Masovni ruski vazdušni udar na ukrajinski vojni aerodrom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su moskovske trupe izvele masovni udar na ukrajinski vojni aerodrom.

"Oružane snage Ruske Federacije izvele su jutros grupni udar visokopreciznim vazdušnim i zemaljskim naoružanjem dugog dometa, kao i bespilotnim letelicama na ukrajinski vojni aerodrom i njegovu infrastrukturu", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Napominje se i da je ruska vojska napala i privremeni centar za razmeštanje stranih plaćenika, poligone za čamace bez ljudske posade i skladišta municije i eksploziva.

Kijev: Pogođena tri ruska raketna sistema na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći pogodila tri ruska raketna sistema zemlja-vazduh na Krimu.

Udari su bili usmereni na sistem S-300 i dva naprednija sistema S-400 u blizini Belbeka i Sevastopolja, saopštio je ukrajinski generalštab.

“U udaru su uništena dva radara kompleksa S-300 i S-400. Informacije o trećem radaru se razjašnjavaju“, navodi se u objavi u Telegramu.

Uništen Su-25

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Ruske oružane snage su izvele napad na parking aviona i infrastrukturu vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine, bazu plaćenika i mesta za obuku bespilotnih plovila;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 500 vojnika zbog dejstva grupe „Zapad“;
▪Grupa „Sever“ je porazila pet brigada Oružanih snaga Ukrajine i snaga samoodbrane, uključujući u Lipcima, Tihom, Volčansku, Harkovskoj oblasti;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 190 vojnika u zoni odgovornosti grupe Sever, a uništena su i četiri skladišta municije;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 600 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe, uništeno je pet skladišta municije;
▪Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su svoju taktičku situaciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 350 vojnika;
▪Grupa Istok zauzela je povoljnije položaje, dok su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 115 vojnika;
▪Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 9 operativno-taktičkih projektila Atakams, dve bombe Hamer i 61 bespilotnu letelicu.

Argentina o isporuci aviona Kijevu

Argentina razgovara sa Francuskom o mogućnosti isporuke Kijevu pet neispravnih aviona francuske proizvodnje Super Etendard, prenosi portal Infobae.

- Ideja je da se pošalje... (U Ukrajinu) pet lovaca Super Etendard, koji više nisu u upotrebi zbog embarga koji je Velika Britanija uvela protiv Argentine kao rezultat Foklandskog rata. Učešće Francuske je ključno - navodi portal.

Kako se ističe, argentinska ministarka spoljnih poslova Dijana Mondino razgovarala je o ovom pitanju sa svojim francuskim kolegom Stefanom Sežurne, kao i sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Kako prenosi portal, plan je dobio odobrenje argentinskog predsednika Havijera Mileja.

Kako prenosi portal, Argentina nije mogla da koristi navedene avione zbog deficita delova koje nije mogla da kupi zbog britanskog embarga na oružje, uvedenog posle Foklandskog rata. Argentinske vlasti žele da zamene Super Etendard za drugu vojnu tehniku, dok će Francuska popraviti avione i potom ih predati Ukrajini.

SAD šalju Ukrajini još jedan raketni sistem "patriot"

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini još jedan raketni sistem "patriot", izjavila su dva američka zvaničnika, odgovarajući na pozive Kijeva za veću protivvazdušnu odbranu zbog napada na severoistočni region Harkova.

Zvaničnici su rekli da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez i da bi to bio drugi raketni sistem "patriot" koji su Sjedinjene Američke Države dale Ukrajini, preneo je danas AP.

Dvojica američkih zvaničnika govorila su pod uslovom anonimnosti, jer odluka, o kojoj je prvi pisao Njujork tajms, nije zvanično objavljena.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošlog meseca u Madridu da će sistemi "patriot" pomoći ukrajinskim snagama da se bore protiv 3.000 bombi koje, kako on tvrdi, Rusija lansira na Ukrajinu svakog meseca.

On je rekao da su Ukrajini potrebna dva sistema za zaštitu Harkova, gde je Rusija pokrenula prekograničnu ofanzivu 10. maja.

Odluka je doneta dok se lideri odbrane iz SAD, Evrope i drugih zemalja pripremaju za svoj mesečni sastanak o bezbednosnim potrebama Ukrajine koji treba da bude održan u četvrtak u Briselu.

Orban: Mađarska neće blokirati odluke NATO koje se tiču Ukrajine

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je, u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, da Budimpešta neće blokirati odluke Alijanse o pružanju podrške Ukrajini.

Stoltenberg, koji se nalazi u poseti Budimpešti, istakao da se mađarski fondovi i kadrovi neće koristiti za podršku Ukrajini.

Ukrajina uvozi rekordnu količinu električne energije

Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da planira da uveze rekordnu količinu struje, zbog značajnog oštećenja energetske infrastrukture posle ruskih napada.

Napadi ruskih raketa i dronova na energetski sektor Ukrajine su se intenzivirali od marta, što je rezultiralo nestankom struje u mnogim regionima, primoravajući Kijev da započne veliki uvoz električne energije iz Evropske unije, prenosi Rojters.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da će uvesti 29.796 megavat sati,  što je više od prethodnog rekord od 28.000 ranije ovog meseca.

Druga faza vežbi nestrateških nuklearnih snaga Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da u okviru druge faze vežbi nestrateških nuklearnih snaga pripadnici raketnih snaga Lenjingradskog vojnog okruga uvežbavaju pripreme za upotrebu raketa "iskander", dok Ratna mornarica uvežbava pripremu brodova za upotrebu krstarećih raketa i patroliranje.

- Pripadnici raketne formacije Lenjingradskog vojnog okruga uvežbavaju borbene zadatke nabavke specijalne municije za operativno-taktički raketni sistem 'iskander-M', punjenje nosača-raketa i tajno pomeranje u zadato područje za lansiranje raketa - navodi se u saopštenju, objavljenom na Telegram kanalu.

Posade mornaričkih brodova koji učestvuju u manevrima vežbaće naoružavanje brodova "specijalnim bojevim glavama krstarećih raketa za morska dejstva" i izlazak u naznačena područja radi patroliranja.

Dan ranije Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je počela druga faza vežbi nestrateških nuklearnih snaga Rusije i Belorusije. One uvežbavaju pripreme za borbenu upotrebu takvog naoružanja.

Kijev: Oboreno pet od šest raketa i sva 24 ruska drona

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila pet od šest raketa i sva 24 drona koje su ruske snage lansirale na šest regiona tokom noćnog napada.

Poljska digla avione

Eksplozije su odjeknule u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.

Paralelno sa tim, Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila je da je podigla avione na jugoistoku zemlje.

- Večeras je primetna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije koja krstarećim raketama i bespilotnim letelicama tipa Šahid gađa ciljeve koji se nalaze u zapadnoj Ukrajini - navodi se u saopštenju.

Poljska vojska ističe da je poslednji put takva aktivnost zabeležena u zapadnim regionima Ukrajine u noći između 6. i 7. juna.

Sevastopolj cele noći na meti ukrajinskih raketa

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je tokom noći grad bio na meti ukrajinskih raketa. Prema njegovim rečima, svi vazdušni ciljevi su uništeni visoko na nebu, najviše iznad Crnog mora.

- Prema operativnim informacijama Službe spasavanja, nema oštećenja na objektima. Niko nije povređen. U toku je utvrđivanje vrste oborenih projektila. U ovom trenutku nije otkrivena nikakva nedetonirana municija - napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, Krim je često meta napada ukrajinskih oružanih snaga. Krimski most se pokušava napasti – uglavnom bespilotnim letelicama i čamcima bez posade. Ministarstvo odbrane Rusije redovno izveštava o uništenim dronova iznad teritorije poluostrva.

Gladkov: Civil poginuo u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Jedan civil je poginuo, a tri osobe su ranjene u ukrajinskom granatiranju u gradu Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, rekao je guverner te oblasti na granici s Ukrajinom.

- Muškarac je preminuo od zadobijenih rana na licu mesta pre dolaska hitne pomoći - rekao je Vjačeslav Gladkov u objavi na Telegramu dodajući da su dve ranjene osobe prebačene u lokalne bolnice.

Prema njegovim rečima, u granatiranju višecevnim raketnim sistemima oštećeno je i šest stambenih kuća i 11 stambenih zgrada.

Ukrajina: Raketni napad na Kijev

Rusija je rano jutros napala Kijev krstarećim i balističkim projektilima i dronovima, prenosi Ukrinform.

- Neprijatelj je ispalio krstareće rakete Ks-101/Ks-555/Ks-55 sa strateških bombardera Tu-95MS. Rakete su se približile Kijevu sa juga u nekoliko talasa iz južnog pravca - saopštila je ukrajinska vojska. 

Prema preliminarnim podacima, u tim napadima nije bilo povređenih i nije pričinjena šteta, navodi vojska.

Upozorenje o vazdušnom napadu u Kijevu trajalo je skoro 2 sata.

Ukrajinska PVO je oborila sve vazdušne ciljeve.

Zelenski: Došlo je vreme da se Ukrajini da sve oružje

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u Berlinu da je došlo vreme da se Ukrajini dâ sve oružje potrebno da protera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Na posebnoj plenarnoj sednici nemačkog Bundestaga, Zelenski je naglasio da svu rusku imovinu treba iskoristiti bez kompromisa za obnovu Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima isporučiti treći sistem "patriot", kao i sistem "iris-T" SLM, "gepard", projektile i artiljerijsku municiju.

Ministar odbrane Boris Pistorijus dodao je i da će Nemačka sa saveznicima Kijevu dati i 100 raketa za sisteme "patriot".

Pomoć za Ukrajinu

Mnoge države su obećale Ukrajini pomoć. Sjedinjene Američke Države obezbeđuju 824 miliona dolara za podršku energetskoj infrastrukturi, a Italija 140 miliona evra za infrastrukturu, zdravstvo i poljoprivredu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će Kijev u julu dobiti 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi evra preko Ukrajinskog fonda EU već ovog meseca. Takođe, rekla je i da će pristupni pregovori sa Kijevom o prijemu u EU početi krajem juna.

Rusi protiv "nuklearne karte"

Sergej Lavrov poručuje da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da "igraju na nuklearnu kartu". Kaže da su poslednji događaji na globalnoj sceni otkrili "pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svetu.

Međutim, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski upozorava da je ruski napad na zemlje NATO-a i EU vrlo verovatan scenario, a opasnost je veća nego što neki misle.

Rusija zauzela ključne tačke

Dok se u Berlinu obećavala pomoć Ukrajini, Rusija je na frontu zauzela sela Mijasožarivku u Luganskoj i Timkivku u Harkovskoj oblasti.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da će, ukoliko se nastavi progon ruske štampe na Zapadu, Rusija uzvratiti.

- Upozoriću još jednom zapadnjake: ako dodirnete naše novinare, drugi voditelji će otići kući - rekla je Zaharova, komentarišući oduzimanje akreditacije austrijskom novinaru koji je radio u Moskvi.

 

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE - Rusija i Belorusija zajedno na terenu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP ZA LETO 2024: Ko će procvetati, a kome zvezde i neće biti baš naklonjene