ĐORĐA HOĆE DA ZASENI SVET: Posle uspeha partije Italijanska braća na evroizborima, Melonijeva ima nove ambicije

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

12. 06. 2024. u 14:21

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni, posle uspeha svoje partije Italijanska braća na izborima za Evropski parlament, spremila je događaj koji će predstavljati krunu njene dosadašnje vladavine - G7 za koji se najavljuje da će biti "bez presedana" po broju svetskih velikana, po bezbednosti za njihov dolazak i boravak, po lepoti ugođaja za goste i po raznolikosti tema.

ЂОРЂА ХОЋЕ ДА ЗАСЕНИ СВЕТ: После успеха партије Италијанска браћа на евроизборима, Мелонијева има нове амбиције

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

U Pulji se, od sutra do nedelje pod italijanskim predsedavanjem održava G7, sastanak najrazvijenijih na planeti. Okupiće se Džozef Bajden, Emanuel Makron, Olaf Šolc, Riši Sunak, Fumio Kišida, Džastin Trudo i Đorđa Meloni u ulozi domaćina, predsednici država, vlada, najviših institucija EU, međunarodnih organizacija. Predsednik Italije Serđo Matarela odaće počast značajnim gostima večerom prvog dana u kastelu Svevo u Brindiziju.

Pulja dočekuje učesnike samita svojim prirodnim lepotama. Svetski velikani biće smešteni u čuvenom rezortu "Borgo Enjacija", "škrinji luksuza", a čitav prostor između Brindizija i Barija biće centar sveta sa hotelijerskim sistemom i merama bezbednosti u širokoj zoni, kakve nisu viđene u Pulji.

Priobaljem plove razni brodovi, među kojima "Mikonos medžik", dug 272 i širok 44 metra, stigao iz grčke luke koji će ugostiti 2.600 pripadnika bezbednosti, sa oko 5.000 pripadnika snaga reda raznih rodova, odgovornih za sigurnost zvaničnika sveta. Nadzor sa neba, zemlje i mora. U zalivu, brod nosač aviona stigao iz SAD u Bajdenovoj pratnji, a na poslu su i mnogi američki vojnici, koji prate područje koje će ugostiti šefove država i delegacije.

S posebnom pažnjom čeka se dolazak pape Franje koji će prisustvovati razgovoru o veštačkoj inteligenciji. Biće to prvi put u istoriji da jedan papa učestvuje na zasedanju G7. Među gostima izvan spiska sedmorice najavljeni su Vladimir Zelenski, princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, predsednk Turske Redžep Tajip Erdogan, njegov mađarski kolega Viktor Orban, možda video-vezom argentinski predsenik Havijer Milej, lideri Alžira, Kenije, Mauritanije, za Italiju značajno prisustvo, zbog plana sa Afrikom.

Teme od Ukrajine do AI

BROJNE su teme na dnevnom red, od podrške Ukrajini i dostizanju trajnog mira, preko bliskoistočne krize, pitanja migranata, uključujući sprečavanje razvoja mreža kriminalnih organizacija koje se bogate na ljudskim sudbinama, prehrambene sigurnosti na planeti, razvoja ekonomije u afričkim zemljama. Tu je i veštačka inteligencija (AI) kao najveći antropološki izazov veka, tehnologija koja treba da bude regulisana kako bi je čovek uspešno kontrolisao.

Pulja obiluje istinskim i neuporedivim lepotama, region u dijalogu Zapada sa Istokom, svetski velikani će posetiti i čuveno mesto Alberobelo gde će se zajedno fotografisati. A da bi se sve odvijalo bezbedno, izbegli protesti, sukobi, tajne službe već su na delu više sedmica. Za večeru, kojom se otvara G7, služiće se samo najbolji lokalni proizvodi, morski plodovi, hrana i vino sve samo iz Pulje, dekoracije, pokloni sve je "mejd in Pulja", privrednici, umetnici, autori umetničkih dela, već su odavno dizajnirali i završili rad na tome.

Ekskluzivitetu italijanskog G7 doprinosi i Državna kovnica novca, za tu priliku je iskovano 4.000 srebrnjaka, nominalne vrednosti od tri evra, sedam strana kao sedam velikih na planeti, predstavljeno lice Italije projektovano "prema budućnosti" kako piše na dnu i simbolizovano krunom koja prikazuje "veštačku inteligenciju", a koja zamenjuje tradiconalni lovor na glavi, a na poleđini amblem Italije "veličanstvena vekovima stara maslina", kao logo samita G7 2024.

U pripremi za samit, u rekordnom vremenu sređen je 321 kilometar puteva, spremno je 11 heliodroma, preuređene su čitave zone, a građanima je obećano da će sve biti vraćeno u prethodno stanje, odmah po završetku događaja, jer Pulja veoma drži do svog prirodnog izgleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!