"OGORČENI SMO, MORAJU BITI KAŽNJENI": Rusija o američkom naoružavanju Azova

Novosti online

12. 06. 2024. u 10:37

INFORMACIJE o odluci Sjedinjenih Američkih Država da ukinu ograničenja na isporuke oružja bataljonu „Azov“ (proglašen terorističkom organizacijom i zabranjen u Rusiji) izazivaju krajnje ogorčenje, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

ОГОРЧЕНИ СМО, МОРАЈУ БИТИ КАЖЊЕНИ: Русија о америчком наоружавању Азова

Foto: Profimedia

- Ovakvi koraci Vašingtona ne mogu da izazovu ništa drugo nego izrazito ogorčenje. Štaviše, u ovom slučaju najozbiljnija zabrinutost se javlja ne samo u vezi sa američkom strategijom u Ukrajini, već povodom pristupa SAD u borbi protiv terorizma - istakao je Antonov.

On je naglasio da se Rusija protivi politizovanim pokušajima da se zločinci podele na „dobre“ i „loše“, smatrajući da takvi „izrodi bez otadžbine i savesti“ moraju biti kažnjeni.

Pored toga, Antonov je naglasio da rukovodstvo ruske ambasade u Sjedinjenim Američkim Državama i obične diplomate svakodnevno dobijaju preteće poruke.

Ambasador je istakao da američke vlasti svojom rusofobičnom politikom samo tolerišu takve tendencije.

Prema njegovim rečima, u svetu se nastavlja porast terorističke aktivnosti, a ni SAD nisu izuzetak.

Antonov je potvrdio da je ruski stav o neophodnosti borbe protiv terorizma jasan i dosledan.

Prethodno, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj izuzetno negativno ocenjuje ukidanje zabrane američkih vlasti na isporuku oružja ukrajinskom bataljonu Azov* (teroristička organizacija zabranjena u RF).

Vašington post je, pozivajući se na Stejt department, objavio da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dozvoliti ukrajinskom nacionalnom bataljonu Azov* da koristi američko oružje.

Dobrovoljački bataljon „Azov“ je formiran 2014. godine i od tada se borio na strani Oružanih snaga Ukrajine. Borci „Azova“ učestvovali su u bitkama za Mariupolj u proleće 2022. godine. Nakon predaje u maju, u septembru te godine, 215 „azovaca” je razmenjeno za 55 ruskih vojnika i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka. Dogovor je postignut uz pomoć Turske, gde je pet komandanata Azova trebalo da ostane do kraja sukoba „pod ličnim garancijama“ predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Međutim, u julu 2023. godine vratili su se u Ukrajinu. Istovremeno, „Azov“ je transformisan u brigadu i uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA DALEKOMETNA AVIJACIJA: Let iznad voda Baltičkog, Barencovog i Norveškog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače