ORBAN NAKON SASTANKA SA STOLTENBERGOM: Mađarska se protivi misiji NATO-a u Ukrajini, ali ne može da je spreči

Novosti online

12. 06. 2024. u 11:51

BUDIMPEŠTA se protivi misiji NATO-a u Ukrajini, ali ne može da je spreči budući da je većina članica Alijanse podržava, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

ОРБАН НАКОН САСТАНКА СА СТОЛТЕНБЕРГОМ: Мађарска се противи мисији НАТО-а у Украјини, али не може да је спречи

Foto: Tanjug/AP

On je na konferenciji za štampu nakon pregovora u Budimpešti sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da ga je izvestio da Budimpešta ne namerava da učestvuje u operacijama Alijanse van njenih teritorija, pre svega u Ukrajini.

- Međutim, iako je definisala svoj stav, Mađarska je bila prinuđena da prizna da nema mogućnosti da izmeni situaciju - objasnio je Orban i dodao da većina zemalja NATO-a ima suprotan stav i „insistira na drugim odlukama“.

S tim u vezi, Stoltenberg je saopštio da se sa Orbanom dogovorio da Budimpešta neće učestvovati sa NATO-om u pružanju pomoći Ukrajini, ali neće ni blokirati odluke Alijanse na predstojećem samitu u julu.

- Dogovorili smo se da Mađarska neće blokirati odluke drugih saveznika u vezi sa dugoročnom pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji pomoći Kijevu, ali istovremeno neće učestvovati u tome - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj pres-konferenciji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA DALEKOMETNA AVIJACIJA: Let iznad voda Baltičkog, Barencovog i Norveškog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama