HANTER REMETI KAMPANJU DŽOU? Šta čeka šefa Bele kuće u nastavku borbe za drugi mandat nakon što je njegov sin proglašen krivim

A.Vojinović

13. 06. 2024. u 06:30

SA kojom kaznom će se suočiti Hanter Bajden, sin šefa Bele kuće Džozefa, nakon što ga je porota suda u Delaveru proglasila krivim za nelegalnu kupovinu oružja i kako će slučaj uticati na američkog predsednika, dva su glavna pitanja koja su se izdvojila nakon završetka suđenja.

ХАНТЕР РЕМЕТИ КАМПАЊУ ЏОУ? Шта чека шефа Беле куће у наставку борбе за други мандат након што је његов син проглашен кривим

Tanjug

Iako je u fokusu bio Bajdenov naslednik, gde su na površinu naslovnih strana ponovo isplivale priče o njegovoj nekadašnjoj zavisnosti od droge, refloktor je, zapravo, sve vreme bio uperen na američkog predsednika kome je sinovljevo suđenje postala još jedna prepreka na putu ka osvajanju drugog mandata. Bajden će u novembru snage ponovo odmeriti sa liderom republikanaca Donaldom Trampom.

Otkako je u proleće prošle godine objavio da će se ponovo kandidovati za najvišu funkciju u zemlji, Bajden se suočio sa nizom kritika stanovnika SAD, protivnika iz Republikanske stranke, ali i svoje matične, Demokratske. Jedna od glavnih tema koja se izdvojila u kampanji bila je pitanje poodmaklih godina oba predsednička kandidata. Ipak, ova prepreka pokazala se kao škakljivija za Bajdena, dok su Trampu glavobolje zadavali brojni krivični postupci koji su u međuvremenu pokrenuti protiv njega. Bajdenu se, između ostalog, zameralo kako se bori sa ekonomskom situacijom u zemlji, te kako ne uspeva da reši probleme sa naletom migranata na južnoj granici.

A na samo par meseci od izbora, šef Bele kuće suočio se da mu jedinog sina osude za federalni zločin, i to uoči prve debate sa Trampom zakazane za 27. jun. Završetak postupka u Delaveru dao je vetar u leđa republikancima koji su i ranije zamerali Bajdenu zbog postupaka njegovog kontroverznog sina. Zbog Bajdenove navodne uloge u Hanterovim sumnjivim poslovima u inostranstvu, Predstavnički dom Kongresa pokrenuo je lane istragu o opozivu predsednika SAD.

Kampanja Donalda Trampa osudila je presudu, ponovo optuživši Bajdena da je uzeo novac od stranih vlada.

Podeljeni komentari na mrežama

KOMENTARI na društvenim mrežama nakon proglašenja krivice Hantera Bajdena bili su podeljeni. Pa su tako pojedini ishod suđenja ocenili kao delimično zataškavanje u cilju zaštite porodice Bajden, dok su drugi istakli da je to pokazatelj da pravosudni sistem u SAD funkcioniše kako treba. "Nemojte pogrešno da tumačite. Oni su krenuli za Hanterom zbog ovoga, tako da ne bi morali da ga jure zbog zločina koji bi srušili Bajdena. Ne skidajte oči s lopte", navodi se u jednoj od objava na "Iksu", preneo je Foks njuz.

- Ovo suđenje nije bilo ništa drugo do odvraćanje pažnje od stvarnih zločina zločinačke porodice Bajden, koja je zaradila desetine miliona dolara iz Kine, Rusije i Ukrajine. Vladavina pokvarenog Džoa Bajdena nad zločinačkom imperijom porodice Bajden bliži se kraju 5. novembra i nikada više Bajden neće prodati pristup vladi radi lične koristi - naveli su iz kampanje za Si-En-En.

Iako se američki predsednik držao po strani tokom suđenja sinu, obećavši da ga neće pomilovati ukoliko bude osuđen, i ovaj potez je naišao na kritike u Trampovim redovima.

- Suđenje Hanteru Bajdenu nije ono što se čini. Pokušavaju da stvore iluziju jednake pravde za sve po zakonu - naveo je Donald Tramp Mlađi na "Iksu".

Američki mediji ocenjuju da će Hanterov slučaj sigurno doći u fokus tokom predstojeće debate dvojice kandidata, dok pojedini analitičari tvrde da ishod suđenja neće ostaviti previše posledica po Džoa.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp Junior

- Malo je verovatno da će proglašenje krivice Hantera Bajdena po svim tačkama imati veliki uticaj na predsedničku kampanju - rekao je za Foks njuz politikolog iz Nju Hempšira i predsednik Nju Ingland koledža Vejn Lesperans. - Iako dele isto prezime, Hanter nije Džo i glasači neće smatrati oca odgovornim za zločine sina.

Dugogodišnji republikanski strateg Rajan Vilijams se složio, istakavši:

- To je dubok lični udarac za predsednika, ali mislim da to neće imati toliko uticaja na izbore. Ljudi neće glasati za ili protiv Džoa Bajden na osnovu postupaka njegovog sina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života