"UVEREN SAM DA JE TO LAŽ.. IZMIŠLJENO JE": Novi detalji istrage podmornice Titan ostavili sve u šoku

Novosti online

12. 06. 2024. u 17:38

PODMORNICA Titan, prozvođača OšenGejt, prošle godine krenula je sa petočlanom posadom u ekspediciju.

УВЕРЕН САМ ДА ЈЕ ТО ЛАЖ.. ИЗМИШЉЕНО ЈЕ: Нови детаљи истраге подморнице Титан оставили све у шоку

Foto: Profimedia

Njihova namera bila je da dođu do dalekih olupina potonulog broda Titanik, koje se nalaze na dnu Atlanskog okena, međutim, posle samo dva dana, Titan je nestao, odnosno kontrolni centar Polarni princ izgubio je kontakt sa članovima posade, a ubrzo su svi članovi proglašeni mrtvim.

Nekoliko dana nakon toga je na društvenim mrežama objavljen audio zapis navodno poslednjih reči članova posade podmornice, međutim, sada je otkriveno da je on lažan.

Kako piše Njujork tajms, federalni tim istražitelja "nije našao dokaze" da je petoro putnika podmornice kobnog 18. juna 2023. bilo svesno predstojeće eksplozije, te da je istu komentarisalo, što se čulo u tom zapisu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Uveren sam da je to lažni transkript. Izmišljen je - rekao je kapetan Džejson Nojbauer, penzionisani pripadnik američke Obalske straže, koja je prošlog juna pokrenula istragu implozije, i predsednik Istražnog odbora marinaca.

Transkript koji je kružio internetom nakon nestanka Titana sugeriše da su putnici podmornice upozorili svoj matični brod na alarme koji su se aktivirali u plovilu nedugo pre implozije. Ali, federalni istražitelji su dobili zapise o stvarnim komunikacijama između podmornice i matičnog broda Polarni princ, koji očigledno opovrgava tačnost viralnog transkripta, piše People.

- Neko je to uradio dovoljno dobro da deluje uverljivo - rekao je Nojbauer, dok se Američka Obalska straža još se nije oglasila da na ovu temu da komentar, navodi Pipl.

Bivši podmorničar britanske mornarice Dejvid Rasel, koji je pomogao u potrazi za nestalom podmornicom Kursk 2000. godine, rekao je tada za "Skaj Njuz" da implozija trupa znači da su putnici u podmornici umrli momentalno.

Podsetimo, nakon četiri dana potrage, locirani su delovi podmornice u okeanu, a ubrzo su svi putnici Titana – izvršni direktor OšenGejta, Stokton Raš, milijarder Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, milijarder Hemiš Harding i stručnjak za Titanik, Pol Anri Nargolet, proglašeni mrtvim.

Ostaci podmornice izneti su na površinu 28. juna.

FOTO: Tanjug/AP

Pretpostavlja se da je do katastrofe došlo pre nego što je akcija spasavanja uopšte pokrenuta.

Pun izveštaj o imploziji mogao bi da potraje dve-tri godine, navodi People.

Inače, ova nesreća nije sprečila ostale avanturiste da i dalje planiraju ekspedicije do Titanika. Naime, milijarder iz Ohaja planira da spusti podmornicu za dve osobe do dubine nivoa Titanika, kako bi dokazao da se putovanje može bezbedno obaviti nakon tragedije koja je zadesila Titan.

- Želim da pokažem ljudima širom sveta da, iako je okean izuzetno moćan, može da bude divan i prijatan i da zaista promeni život ako mu pristupite na pravi način - rekao je investitor Lari Konor.

(b92)

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE: Rusija i Belorusija zajedno na terenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)