PISTORIJUS PRETI VOJNOM OBAVEZOM: Nemački ministar vojni traži da Bundesver bude spreman za rat do 2029. godine

I. Stanojević

13. 06. 2024. u 06:00

JOŠ se nije slegla prašina posle neslavnih rezultata stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Nemačkoj na izborima za Evropski parlament, a ministar vojni Boris Pistorijus opet je iz fioke izvukao svoj predlog ponovnog uvođenja vojnog roka.

ПИСТОРИЈУС ПРЕТИ ВОЈНОМ ОБАВЕЗОМ: Немачки министар војни тражи да Бундесвер буде спреман за рат до 2029. године

Tanjug

 Ne jednom, Pistorijus je ukazao na činjenicu da je Berlin grdno pogrešio kad je ovu obavezu ukinuo i nanovo upozorio "da Bundesver mora da bude spreman za rat najkasnije do 2029. godine".

U tom cilju, Pistorijus, koji se u razgovorima sa liderima manjih naroda nije libio da zapreti u stilu "Primirite se malo, nas je više od 80 miliona", želi da revitalizuje obavezni vojni rok. On je naglasio da niko ne treba da veruje da će se Putin "zaustaviti na granicama Ukrajine kad stigne tako daleko".

- Da bismo bili spremni za odbranu, potrebne su tri stvari, ljudstvo, materijal i finansije - zaključio je Pistorijus i obećao da će uskoro dati predlog o novom obliku služenja vojnog roka.

Sada je to obećanje i održao. Ne mari što ga u tome ne podržava ni sopstvena Socijaldemokratska stranka (SPD), a kancelar Olaf Šolc, i sam član iste partije, nedvosmisleno je signalizirao da tako nešto odbija.

Foto Tanjug/AP

Pistorijusu prete i sukobi sa sopstvenom vladom i kada je u pitanju budžet, jer on opetovano tvrdi da kancelarov kabinet "mora da nastavi da značajno ulaže u Bundesver". Tako je on, za narednu godinu, prijavio potrebu koja se u evrima kreće "između 6,5 i 7 milijardi", pored tekućeg troškovnika od oko 52 milijarde evra.

Ulje na vatru nesporazuma ulili su, doduše još ne definitivni, ali više nego reprezentativni rezultati nemačkih stranaka na minulim evroizborima. Opozicioni demohrišćani dobili su najveći deo biračkog tela od skoro trećine, desničarska AfD postigla je rekordnih bezmalo 16 procenata, dok je SPD sasvim krahirao sa jedva 14 odsto. I Zeleni, takođe članovi "semafor koalicije" u Berlinu imaju samo oko 12 procenata, dok je treća članica, Liberalna stranka, dobila tek pet odsto glasova, i plasirala se ispod novoosnovane stranke Saveza Sare Vagenkneht, za koju u mejnstrim medijima ističu da je proputinska.

Berlin šalje Kijevu "patriote"

NOVI paket vojne pomoći Ukrajini, uključiće rakete "patriot", najavio je Boris Pistorijus, tokom posete vojnoj bazi u saveznoj državi Meklenburg - Zapadna Pomeranija, gde se ukrajinsko vojno osoblje obučava na sistemima "patriot". U pratnji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je u poseti Nemačkoj, gde učestvuje na konferenciji o oporavku Ukrajine, iz džepa zapadnih zemalja i, kako se najavljuje, zamrznutim ruskim parama na Zapadu, Pistorijus je pojasnio da paket uključuje sto vođenih projektila za sisteme "patriot". Američka administracija nije potvrdila objave u medijima da su SAD predale Ukrajini još jedan PVO sistem "patriot".

Ostaje da se vidi kako će Nemcima vladajući socijaldemokrati, liberali i Zeleni objasniti svoj debakl na evroizborima. Vremena da "ispeglaju" situaciju baš i nemaju, jer su opšti parlamentarni izbori u Nemačkoj već dogodine. U međuvremenu, gorući problemi muče ih ne samo na međunarodnom planu, gde je Nemačka, baš kao i Francuska sa ovim glasanjem za Evropski parlament, dobrano izgubila od svog ugleda dela tandema koji se, gotovo do juče s velikim pravom nazivao "osovinom EU". Ni Pariz a ni Berlin nisu opravdali ovaj dosadašnji epitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)