ZELENSKI ZADOVOLJNO TRLJA RUKE: Zemlje G7 donele odluku, čeka se odgovor Rusije

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 06. 2024. u 21:33

ZEMLjE G7 dogovorile su da do kraja godine dodele Ukrajini 50 milijardi dolara, koristeći zamrznutu rusku imovinu, objavila je agencija Frans pres, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

ЗЕЛЕНСКИ ЗАДОВОЉНО ТРЉА РУКЕ: Земље Г7 донеле одлуку, чека се одговор Русије

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima izvora u kabinetu francuskog predsednika, dogovor je postignut, a sada stručnjaci treba da se pozabave njegovom razradom kako bi se „obezbedilo da bude u skladu sa zakonom, pravilnicima o državnim finansijama, kao i finansijskim mogućnostima jednih i drugih“.

Agencija je prenela da je to najpre bila inicijativa Sjedinjenih Američkih Država.

Prethodno, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom postigao dogovor o pitanju tome da se sredstva od blokiranih ruskih aktiva prebace Kijevu, javio je Rojters.

Evropska unija odobrila je u maju korišćenje prihoda od ruske imovine u cilju podrške Oružanih snaga Ukrajine.

Neprijateljske zemlje od februara 2022. godine uvode Rusiji sankcije, u okviru kojih je bila zamrznuta kako suverena imovina, tako i sredstva privatnih investitora.

Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. Gotovo odmah su počeli razgovori stranih zemalja o zapleni ove imovine u različite ciljeve. U oktobru 2022. godine lideri Evropske unije naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute imovine u cilju finansiranja Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da, u slučaju zaplene ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu, Ruska Federacija će braniti svoje interese, uključujući i na sudovima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače