RAT U UKRAJINI: Rusi rasporedili S-500 na Krimu; Ruski raketni napad na Novomoskovsk, šestoro ranjenih (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 06. 2024. u 06:55 >> 00:55

RAT u Ukrajini – 840. dan. Najmanje devet osoba je stradalo, a 29 njih je povređeno u jučerašnjem ruskom napadu na Krivi Rog, saopštava ukrajinsko Glavno tužilaštvo. Britanski premijer Riši Sunak danas će na samitu G7 u Italiji objaviti da će London poslati Kijevu pomoć od 310 miliona dolara, najavljeno je iz njegove kancelarije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси распоредили С-500 на Криму; Руски ракетни напад на Новомосковск, шесторо рањених (ФОТО)

Foto: Jutjub/ Minoboronы Rossii

Američki senator smatra da Ukrajina treba da bude neutralna

 

Neutralni status Ukrajine mora biti obezbeđen, a njene granice zamrznute u sadašnjem stanju. Ovo mišljenje izneo je član američkog Senata Džejms Dejvid Vens (republikanac, Ohajo) u intervjuu za Njujork tajms.

- Čini mi se mogućim <...>, prvo, zamrznuti granice otprilike tamo gde su sada, a drugo, garantovati nezavisnost Kijeva, ali i njegovu neutralnost. To je osnovni zahtev Rusije od samog početka. Treće, neophodno je pružiti američku vojnu pomoć [Ukrajini] tokom dužeg perioda.

Zakonodavac je takođe primetio da su predstavnici američkog vojnog vrha na zatvorenim sastancima „izrazili sve veći skepticizam u pogledu mogućeg strateškog prodora Ukrajine“, prenela je agencija TASS.

 

Bajden isključuje slanje američkih trupa u Ukrajinu

Američko-ukrajinski bezbednosni sporazum, potpisan u okviru samita Grupe sedam (G7) u Italiji ne predviđa slanje američkih trupa u Ukrajinu, rekao je predsednik Džozef Bajden na konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug/AP

Bajden je objasnio da bezbednosni sporazum potpisan sa Ukrajinom uključuje velike obaveze za sprovođenje reformi u zemlji zarad njenog prijema u članstvo NATO-a i da ima za cilj dugoročno jačanje vojnog potencijala Kijeva.

Budanov: Rusi rasporedili S-500 na Krimu

Šef Glavne obaveštajne uprave Kiril Budanov rekao je da su Rusi rasporedili sisteme S-500 na okupiranom Krimu.

To je dokaz da ukrajinska ratna strategija donosi rezultate, kaže Dmitrij Žmailo, izvršni direktor ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju.

On je naglasio da Glavna obaveštajna uprava ima detaljne planove za uništavanje svih neprijateljskih sistema PVO, uključujući i S-500.

Ruski raketni napad na Novomoskovsk, šestoro ranjenih

Dvoje dece i četvoro odraslih povređeno je u ruskom raketiranju Novomoskovska, izvestio je šef Dnjepropetrovske OVA Sergej Lisak.

Naveo je da je oštećena 91 privatna kuća, pet obrazovnih ustanova i gasna infrastruktura.

Bajden i Zelenski potpisali bezbednosni sporazum

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski lider Vladimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između te dve države.

Opširnije pročitajte u našoj odvojenoj vesti klikom OVDE.

Oslobođeno 70 odsto Časovog Jara u DNR

Do sada je oslobođeno 70 odsto Časovog Jara u DNR.

Ruske snage su zaobišle grad sa zapadne strane i tako sprečile dopremanje oružja Ukrajincima, rekao je za Sputnjik poslanik Dume Viktor Vodolacki.

Meloni o novoj pomoći Ukrajini

Italijanski premijer Đorđa Meloni potvrdila je da su zemlje G7 na samitu postigle dogovor o tome da se Ukrajini do kraja godine da kredit od 50 milijardi dolara koji će biti obezbeđen od dobiti na zamrznuta ruska sredstva.

„Naravno ne radi se o konfiskaciji tih aktiva nego o kamatama“, rekla je ona.

„Abrams“ izgoreo kao šibica

Američki tenk „abrams“ na avdejevskom pravcu izgoreo je kao šibica kada je pogođen projektilom sa FPV drona, opisao je ruski vojnik koji je upravljao bespilotnom letelicom.

„’Ptica’ je obavila redovan let s termo-kamerom, video sam da se kreće neka tehnika, počeo da se približavam. Vidim – tenk. Bilo je jasno da je veliki. Tiho sam mu se prikradao, pikirao i onda je izgoreo kao šibica “, rekao je operater drona.

Kako je rekao, prvo su mislili da je onesposobljen nemački tenk „leopard“, a ispostavilo se da je „abrams“.

Putin produžio zabranu prodaje nafte po ograničenoj ceni SAD

Predsednik Vladimir Putin produžio je do 31. decembra ukaz kojim se zabranjuje prodaja ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima ako ugovori sadrže uslov o ograničenju cene koji su postavili Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja, navodi se u objavljenoj uredbi.

Ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u sektoru goriva i energije u vezi sa uspostavljanjem maksimalne cene ruske nafte i naftnih derivata od nekih stranih zemalja prvi put je stupio na snagu 1. februara 2023. godine i više puta je produžavan.

Ruske poternice za bivšim komandantom Ratne mornarice i zamenikom Nacionalne garde Ukrajine

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je na poternicu bivšeg šefa Ratne mornarice Sergeja Gajduka i zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine Vladimira Kondratjuka.

Njihove kartice su se pojavile u bazi podataka za pretragu Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije.

Zelenski traži od G7 "Maršalov plan"

Predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od lidera G7 da odobre ''Maršalov plan“ za obnovu Ukrajine nakon štete koja je nastala usled rata sa Rusijom.

Potpisan sporazum s Japanom, Kijevu obezbeđuje pomoć od 4,5 milijardi dolara

Volodimir Zelenski i japanski premijer Fumio Kišida potpisali su bezbednosni sporazum na samitu G7, objavio je na društvenoj mreži Iks ukrajinski predsednik.

Prema njegovim rečima, tokom 2024. Japan će Ukrajini obezbediti 4,5 milijardi dolara i podržavaće je tokom 10-godišnjeg trajanja sporazuma.

Pentagon: Nećemo dati dodatni "patriot" Kijevu

Sjedinjene Američke Države još neće preneti Ukrajini dodatne protivvazdušne raketne sisteme "patriot", rekao je američki sekretar odbrane Lojd Ostin na na konferenciji za novinare posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (Ramštajn-23), koji je održan u Briselu u sedištu NATO-a.

Posebno je upitan da li će SAD poslati dodatni sistem "patriot" Ukrajini, s obzirom da je Nemačka najavila još jedan, a Italija drugi sistem SAMP/T.

Američki ministar odbrane rekao je da je pitanje protivvazdušne odbrane već duže vreme na vrhu dnevnog reda.

Prema njegovim rečima, SAD su već prebacile jedan "patriot" u Ukrajinu.

"Ne radi se samo o patriot-u, radi se o NASAMS-u, SAMP/T i skupu mogućnosti koje su potrebne Ukrajini. I potrebni su joj presretači da dopunjuju platforme. Danas nemam nikakvih najava o baterijama patriot, ali mogu, dozvolite mi da vam kažem da nastavim da radim na ovome“, naglasio je Ostin.

Španija: "Patriot" ostaje u Turskoj uprkos apelima Zelenskog

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je da će španski raketni sistem "patriot" ostati u Turskoj uprkos apelima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da evropske vlade isporuče Kijevu takve odbrambene sisteme.

Zelenski stigao na samit G7

Predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Italiju na samit G7, koji je posvećen situaciji u Ukrajini i daljoj podršci Zapada.

Dočekala ga je italijanska premijerka Đorđa Meloni u blizini mesta održavanja samita, u južnoj Apuliji u Italiji.

Uoči samita, lideri zemalja postigli su dogovor o dodeli 50 milijardi dolara kredita Ukrajini, korišćenjem zamrznute ruske imovine.

Poljska neće prebaciti "patriot" Ukrajini

Varšava nije dala saglasnost za prebacivanje poljske baterije PVO sistema "patriot" u Ukrajinu, izjavio je zamenik šefa poljskog Ministarstva odbrane Cezari Tomčik.

"Poljski projektili `patriot` čuvaju poljsko nebo i to se neće promeniti",  naglasio je Tomčik.

Vatikan: Sastanak pape Franje i Zelenskog

Papa Franja i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastaće se sutra u Italiji 

Kako prenosi Vatikan njuz, pozivajući se na pres-službu Svete stolice, papa je pozvan na samit G7.

Sutra su planirani bilateralni pregovori sa generalnim direktorom MMF-a, predsednicima Ukrajine i Francuske, kao i premijerom Kanade. Nakon toga će govoriti na sednici o veštačkoj inteligenciji.

Foto: Profimedia

Osim toga, papa će se sastati sa liderima Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Brazila, Kenije i Alžira, kao i premijerom Indije.

Uveče će papa Franja odleteti u Vatikan.

Šef Pentagona: Cilj da se Kijevu isporuče lovci F-16 ovog leta

Zapad ima za cilj da isporuči Ukrajini lovce F-16 tokom ovog leta, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin.

Opširnije čitajte klikom OVDE.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Grupa "Istok" zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine u zoni svoje odgovornosti izgubile su oko 155 vojnika i dva pešadijska vozila;

▪Grupa „Sever“ odbila je osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine dnevno u zoni odgovornosti grupe „Sever“ iznosili su 305 vojnika;
▪Grupa Zapad poboljšala je situaciju duž linije fronta, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 450 vojnika;
▪Ruska PVO oborila je 33 ukrajinska drona, kao i četiri granate Vampir i Hajmars;
▪Grupa „Centar“ pobiljšala je situaciju duž linije fronta, odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa „Jug“ je poboljšala situaciju duž linije fronta i odbila kontranapad, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 635 vojnika i 7 skladišta municije;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 345 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe „Centar“;
Ukrajinska vojska izgubila 100 vojnika i poljsku haubicu "krab" u borbama u zoni odgovornosti grupe "Dnjepar";

Britanija uvela nove sankcije Rusiji i firmama u Hong Kongu

Velika Britanija danas je proširila sankcije Rusiji, dodavši 42 oznake i šest specifikacija za plovila na listu, a nove kaznene mere obuhvataju rusku grupu Eko Shipping i nekoliko kompanija sa sedištem u Kini, navodi se na veb-stanici britanske vlade.

Sankcije su takođe usmerene na kompaniju Hengshui Yuanchem Trading sa sedištem u Kini i HK Hengbangwei Electronics iz Hong Konga, zbog navodnog učešća u ''destabilizaciji Ukrajine" i "podrivanju ili ugrožavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta ili nezavisnosti Ukrajine".

Kremlj: Ništa neće promeniti odluka NATO-a da kordiniše isporuke oružja Kijevu

Moskovski Kremlj saopštio je jučerašnja odluka NATO-a, da počne sa koorinacijom isporuka oružja Ukrajini, ništa neće promeniti.

- Moskva već zna da zemlje NATO-a šalju oružje Ukrajini - navodi Kremlj.

Foto D. Dozet

Mark Rute će verovatno biti sledeći šef NATO-a, tvrdi finski predsednik

Finski predsednik Aleksandar Stub na konferenciji za novinare izjavio je da će odlazeći holandski premijer Mark Rute verovatno postati sledeći generalni sekretar NATO-a.

Osam zemalja EU pozvalo da se ograniči kretanje ruskih diplomata

Osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani, objavio je Rojters.

- Slobodno kretanje širom šengenskog prostora nosilaca ruskih diplomatskih pasoša, akreditovanih u jednoj državi domaćinu, olakšava zlonamerne aktivnosti - navodi se u pismu, upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju. 

Pomenuto pismo od 11. juna potpisali su ministri Češke, Danske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije. 

Kuleba pozdravlja uvođenje sankcija SAD Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da pozdravlja uvođenje novih "sveobuhvatnih" sankcija Rusiji i pohvalio mere preduzete protiv ruske odbrambeno-industrijske baze.

- Posebno pozdravljamo oštre mere protiv ruske odbrambeno-industrijske baze i njenog pristupa tehnologiji i resursima u inostranstvu - napisao je Kuleba na društvenoj mreži Iks.

Prema njegovim rečima, svaki "entitet" koji pomaže Rusiji u proizvodnji oružja mora biti podvrgnut najintenzivnijem pritisku“.

Američko Ministarstvo finansija juče je objavilo nove sankcije za više od 300 subjekata i pojedinaca, s ciljem da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini, uključujući desetine kineskih dobavljača.

Zelenski: Potpisaćemo bezbednosni sporazum i sa Japanom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će potpisati bezbednosni sporazum sa Japanom na marginama samita lidera G7 u Italija.

Prema njegovim rečima, prioriteti Ukrajine su brža obuka pilota na borbenim avionima, te isporuka aviona Ukrajini, kao i isporuka više sistema PVO i oružja dugog dometa.

Kanada šalje Ukrajini 2.000 nenaoružanih raketa

Kanadski ministar odbrane Bil Bler izjavio je da ta zemlja uskoro planira da pošalje Ukrajini oko 2.000 nenaoružanih raketa koje su višak, kao i drugo oružje.

Kanadski stručnjaci poslednjih nekoliko meseci su proveravali da li je korišćenje tih raketa koje nemaju bojeve glave bezbedno, naveo je Bler u saopštenju.

Istovremeno, Blerova portparolka napisala je putem imejla da Kanada planira da pošalje i bojeve glave, ali nije navela detalje.

Kanada će, takođe, poslati i 29 daljinski kontrolisanih oružanih stanica nemačke proizvodnje koji se mogu priključiti na razna oklopna vozila, kao i 130.000 komada municije.

Otava je Kijevu od početka rata poslala više od 10,2 milijarde dolara pomoći, od čega četiri milijarde dolara za vojnu pomoć.

Stoltenberg: Spremni smo za oštrije akcije protiv ruskih špijuna

Članice NATO-a spremne su da preduzmu oštrije akcije protiv ruskih špijuna širom Alijanse, kao odgovor Moskvi za akte sabotaže i sajber napade, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

- Videli smo više primera sabotaže, pokušaja podmetanja požara, sajber napada i dezinformacija - rekao je Stoltenberg novinarima.

Bi-Bi-Si: Najvažniji sastanak G7 u Pulji, prisustvuje papa

Najvažniji sastanak G7 ove godine održava se danas i sutra u Pulji, u Italiji i to će biti prvi put u istoriji da papa prisustvuje jednom takvom skupu.

Jedna od najvažnijih tema samita je rat u Ukrajini, ali će neke od tema biti i klimatska kriza.

Očekuje se da Bajden i Zelenski potpišu desetogodišnji bezbednosni sporazum

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na marginama samita G7 u Italiji potpisaće desetogodišnji bezbednosni sporazum, koji će obavezati Vašington da pruži široku vojnu pomoć Kijevu, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

Desetogodišnji sporazum uključuje nastavak obuke ukrajinskih snaga, veću saradnju u proizvodnji oružja i vojne opreme, kontinuirano pružanje vojne pomoći i veću razmenu obavještajnih podataka.

Sporazum, ipak, može da povuče budući predsednik SAD, odnosno ako posle novembarskih izbora na to mesto dođe Donald Tramp, prenose američki mediji.

G7 šalje 50 milijardi dolara profita zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

Zemlje G7 dogovorile su da do kraja godine dodele Ukrajini 50 milijardi dolara, koristeći profit od zamrznute ruske imovine, saopštilo je francusko predsedništvo.

G7 će stvoriti fond za podršku Ukrajini koristeći prihode od zamrznute ruske imovine, podseća Kijev indipendent.

Fond će navodno biti kreiran u okviru međunarodne organizacije kao što je Svetska banka, uz doprinose u obliku zajmova za "'izuzetno ubrzanje prihoda".

Iako su zapadne zemlje zamrzle 300 milijardi dolara ruske imovine, mogu zapravo da pristupe samo prihodu koji generišu ova sredstva, otprilike 3,2 milijarde dolara godišnje.

Osnivanjem fonda sa zajmovima koji će se otplaćivati koristeći ovaj prihod, zemlje mogu ponuditi trenutnu podršku Ukrajini iznad ovog iznosa.

Ukrajina: Oboreno pet projektila i 24 drona tokom noći

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći prestrela jednu balističku i četiri krstareće rakete, kao i 24 drona iranske proizvodnje.

Ukrajina tvrdi da je Rusija tokom noći lansirala ukupno 30 projektila i dronova na zemlju.

Saudijski princ se izvinio što ne ide na samit G7, razgovarao sa Zelenskim

Princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman izvinio se što Rijad ne učestvuje na samitu G7 koji će biti održan u Italiji od 13. do 15. juna u Bariju, zbog "obaveza vezanih za nadgledanje hadžiluka" (pred proslavu značajnog muslimanskog praznika - Kurban-bajrama), javila je saudijska državna novinska agencija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski susreo se sa Bin Salmanom, ali više detalja zasad nije objavljeno.

Zelenski boravi u Džedi, u sklopu priprema za samit o Ukrajini planiran za 15. i 16. jun u Švajcarskoj.

Saudijska Arabija saopštila je početkom meseca da neće učestvovati na samitu. Rusija nije pozvana na samit, a Kina je poručila da će se držati po strani.

Broj stradalih u Krivom Rogu porastao na devet

Najmanje devet osoba je stradalo, a njih 29 je povređeno u jučerašnjem ruskom napadu na Krivi Rogu u oblasti Dnjepropetrovska, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Od 29 povređenih, pet su deca, dodaje se u saopštenju tužilaštva.

London će poslati 310 miliona dolara pomoći Kijevu

Britanski premijer Riši Sunak, na samitu G7 u Italiji, saopštiće da će London poslati 309,69 miliona dolara pomoći Ukrajini, saopšteno je iz njegove kancelarije.

- Moramo biti odlučni i kreativni u našim naporima da podržimo Ukrajinu i okončamo Putinov ilegalni rat u ovom kritičnom trenutku - rekao je Sunak uoči samita.

Grupa sedam nacija (G7) i Evropska unija, takođe, danas će razmatrati kako da iskoriste profit ostvaren ruskom imovinom koja je zaplenjen na Zapadu, da bi Ukrajini obezbedili veliki zajam za obezbeđenje finansiranja za 2025. godinu.

Izveden masovni udar na ukrajinski vojni aerodrom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su moskovske trupe izvele masovni udar na ukrajinski vojni aerodrom.

Ruska vojska je udarom raketnog sistema "iskander" pogodila diviziju ukrajinskog PVO sistema S-300 u regionu Poltave, navode u Moskvi. Ističu da su uništena dva lansera.

Sa druge strane, ukrajinska vojska je tokom jučerašnjeg dana objavila da je tokom noći pogodila tri ruska raketna sistema zemlja-vazduh na Krimu.

Ruska mornarica pristala u Havani

Brodovi ruske mornarice pristali su u luku Havane. SAD i Kuba su povodom toga saopštile da brodovi ne predstavljaju pretnju, ali je naširoko viđeno kao ruska demonstracija sile dok tenzije rastu zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Zelenski ponovo poziva na obezbeđivanje oružja

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao saveznike da Kijevu obezbede neophodno oružje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije.

Mađarski premijer Viktor Orban je posle sastanka sa sekretarom NATO-a saopštio da neće blokirati odluke NATO-a za pružanje pomoći Ukrajini.

 

BONUS VIDEO: RUSI U NUKLEARNIM VEŽBAMA - Pogledajte posade Iskander -M

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub