"NEMAČKA POSTALA NOVA MAĐARSKA" Mediji: Berlin blokira nove sankcije Rusiji

Novosti online

13. 06. 2024. u 08:47

NEMAČKA vlada blokira usvajanje novog paketa sankcija EU protiv Rusije, koji ima za cilj jačanje kontrole nad zaobilaženjem restriktivnih mera, a odnosi se i na izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, prenosi agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

НЕМАЧКА ПОСТАЛА НОВА МАЂАРСКА Медији: Берлин блокира нове санкције Русији

Foto: Foto Shutterstock

Kao odlučujući razlog zašto paket sankcija još nije usaglašen, oni su naveli "sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani".

- U poslednje vreme stvara se osećaj da je Nemačka postala nova Mađarska - citira agencija sagovornika, koji je govorio o brojnim slučajevima kada je Budimpešta blokirala proces donošenja sankcija protiv Ruske Federacije.

Kako podseća agencija, glavni cilj novih sankcija trebalo bi da bude suzbijanje zaobilaženja ranije donetih restriktivnih mera, između ostalog reč je mogućnosti ruske odbrambene industrije da kupuje zapadne tehnologije. Drugi cilj biće izvoz ruskog tečnog gasa. EU želi da zabrani korišćenje evropskih luka za slanje brodova sa ruskim tečnim gasom u treće zemlje.

Nemačka je pre svega zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija, rekle su agenciji evropske diplomate. Tako Berlin zahteva da se predložena nova mera za pozivanje na odgovornost stranih filijala preduzeća zbog kršenja režima sankcija u potpunosti isključi iz novih sankcija, ili da se njeno dejstvo ograniči samo na kompanije koje proizvode određenu robu. U Nemačkoj strahuju da bi u suprotnom nemačkim kompanijama mogla biti naneta šteta, piše agencija. Nemačke vlasti takođe smatraju neke mere preteranim i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KINESKI DRON PRVI NA MONT EVERESTU: Pogledajte kako nosi teret

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub