NOAM ČOMSKI DOŽIVEO MOŽDANI UDAR: Američki filozof se oporavlja

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 06. 2024. u 10:28

AMERIČKI lingvista, filozof i društveni kritičar Noam Čomski (95) doživeo je moždani udar prošlog juna i od tad se oporavlja u bolnici u Brazilu, preneo je magazin Tajm.

НОАМ ЧОМСКИ ДОЖИВЕО МОЖДАНИ УДАР: Амерички филозоф се опоравља

Foto: Profimedia

- Teško govori, a desna strana tela mu je oduzeta - navodi magazin.

Kako se navodi, Čomski i njegova supruga Valerija preselili su se u njen rodni grad Sao Paulo, kako bi njemu bilo dostupno specijalizovano lečenje, a Čomskog su svakog dana na odeljenju intenzivne nege posećivali neurolog, pulmolog i logoped.

- Njegovo stanje se od tada značajno poboljšalo, napustio je intenzivnu negu i sada je u regularnoj sobi - navodi Tajm.

List Folja de Sao Paulo navodi da je bilo upadljivo ćutanje Čomskog o ratu u Pojasu Gaze, pošto se o tome nije oglašavao uprkos pozivima njegovih pristalica i medija, dodajući da bi on sigurno ''podigao levu ruku u znak besnog lamenta'' kada bi video slike stradanja u Gazi. List dodaje da Univerzitet u Sao Paulu razmatra da Čomskog imenuje za profesora lingvistike i političkih nauka.

Čomski se smatra za jednog od najplodnijih i najcitiranijih živih naučnika, koji je poznat po teoriji transformativno-generativne gramatike, kao i po političkom aktivizmu i kritici američke spoljne politike, kapitalizma i masovnih medija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama