AMERIČKA „SANKCIONA PALICA“ POSTALA GLAVNI IZVOR RIZIKA U SVETU Kinezi opasno zapretili: Preduzećemo hitne mere

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 06. 2024. u 11:35

AMERIČKA „sankciona palica“ ne pomaže u rešavanju ukrajinske krize, postala je glavni izvor rizika u svetu, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan.

АМЕРИЧКА „САНКЦИОНА ПАЛИЦА“ ПОСТАЛА ГЛАВНИ ИЗВОР РИЗИКА У СВЕТУ Кинези опасно запретили: Предузећемо хитне мере

Foto: Printskrin

- Posle eskalacije ukrajinske krize, američke sankcije su postale još oštrije, ali ova praksa mahanja 'sankcionom palicom' ne samo da ne pomaže u rešavanju problema, već je postala glavni izvor rizika u svetu - rekao je Lin na brifingu povodom najnovijeg paketa ograničenja koje je Vašington proširio na Kinu i Rusiju.

S tim u vezi, optužio je Sjedinjene Američke Države da stalno isporučuju oružje Ukrajini i koriste krizu kao priliku za uvođenje sankcija.

- Što se tiče ukrajinske krize, međunarodnoj zajednici je jasno ko poziva na dijalog i teži miru, a ko doliva ulje na vatru i podstiče konfrontaciju - konstatovao je on.

Portparol je naglasio da s jedne strane „SAD kontinuirano snabdevaju Ukrajinu oružjem i municijom, a s druge strane prebacuju odgovornost na druge zemlje za podrivanje mira i produžavanje krize i čak je koriste kao priliku za samovoljno uvođenje sankcija i vršenje pritiska na druge države”.

Preterano uvođenje američkih sankcija na globalnom nivou nanelo je ozbiljnu štetu i narušilo bezbednost drugih zemalja, ocenio je on.

Kako je rekao, kineske vlasti zahtevaju da Vašington odmah prestane sa unilateralnim sankcionim pritiskom na Kinu u vezi sa Rusijom.

- Insistiramo da SAD odmah prestanu da zloupotrebljavaju nezakonite jednostrane sankcije. Kina će preduzeti neophodne mere za zaštitu legitimnih prava kineskih kompanija i fizičkih lica - napomenuo je Lin.

Trgovinsko-ekonomska saradnja između Ruske Federacije i Kine ne toleriše mešanje, ona ne može biti sredstvo za obuzdavanje Kine, poručio je portparol kineskog MIP-a.

Prethodno, Ministarstvo finansija SAD objavilo je da je proširilo sankcije protiv Moskve, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine. Američke sankcije uključuju i kineske kompanije, koje, navodno, isporučuju Rusiji širok spektar proizvoda dvostruke namene.

BONUS VIDEO: MITING PROTIV DESNIČARA - Pogledajte kako policija juri demonstrante u Parizu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PRKOSE UEFA! Srpski odgovor na velikoalbanske provokacije je stigao na EURO 2024 (FOTO)