MAKRON IZMEĐU DVE VATRE: Francuski predsednik pokušava da preokrene političku situaciju u zemlji

Ne možemo da "raspusimo" narod i vladamo uprkos njemu.

МАКРОН ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ: Француски председник покушава да преокрене политичку ситуацију у земљи

Foto: AP Photo/Michel Euler

To je poruka francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je juče dugo objašnjavao svoj rizični politički potez da raspusti skupštinu. Makron je poručio da ima poverenja u svoj narod, istakavši da je "pametan", što je izazvalo i dosta reakcija na temu da li to znači da oni koji nameravaju da glasaju za ostale stranke "nisu inteligentni".

Emanuel Makron se oglasio kao predstavnik republikanskog bloka koji se usamljeno bori protiv dva ekstrema, desnice i levice, prvih koji dele Francuze na "dobre i loše" i drugih, okupljenih oko novoformiranog "Narodnog fronta", među kojima ima onih što zastupaju antisemtisku politiku, apostrofirajući volju Nepotčinjenih Žan-Lika Melanšona.

Predsednik Francuske se dosta angažovao u predstojećoj kampanji, što mu neki saradnici zameraju, imajući u vidu da je loš rezultat na izborima za EP možda i odbacivanje njegove politike, naročito oko rata u Ukrajini, želje da možda šalje trupe i dozvoli gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji.

Makron kaže da su birači na izborima za EP iskazali ljutnju, ali upozorava i da "ljutnja ne daje odgovore na svakodnevne probleme". Obećao je zato mnogobrojne mere, kao što su zabrana korišćenja mobilnih telefona za mlađe od 11 godina i društvenih mreža za mlađe od 15. Govoreći o neuspehu, upro je prst i u društvene mreže, ističući da se na njima daje preterani značaj negativnim emocijama za trenutne događaje, što, kako kaže, pogoduje ekstremima.

Među merama su i generalizovanje služenja civilnog roka od 2026. godine, reindustrijalizacija zemlje, 8 novih nuklearnih reaktora, ojačanje poljporivrednog suvereniteta, smanjenje ilegalne imigracije, odgovor na povećanje maloletničke delikvencije… Opozicija kaže da je dovoljno bio na vlasti da je ta obećanja i ranije mogao da ispuni.

Posebno je alarmantan podatak da je svega 5 odsto mladih uzrasta od 18 do 24 godine glasao za Makronovu predstavnicu, a taj procenat pada svega na 2 odsto, ako se uračuna i apstinencija.

- Naša obaveza je da ponovo pridobijemo njihovo poverenje – kazao je Makron, zapitavši se kako mladi zamišljaju sutrašnjicu ako glasaju za one koji, kako je istakao, zapostavljaju ekologiju i dovode u pitanje evropsku budućnost.  

Priznao je i svoju grešku, ističući da nije bilo dovoljno "brzog i radikalnog odgovora" na zabrinutosti Francuza, na temu bezbednosti, ekologije, kupovne moći. Ipak, naglasio je da neće dati ostavku na mesto predsednika, ukoliko njegova stranka ne pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima, ističući da je ustav jasan u tom pogledu.

Desničare koji su se priklonili krajnjoj desnici optužuje da su okrenuli leđa De Golu, a volju republikanaca Erika Sjotija da "sklapa đavolji pakt". Kaže i da će "slatka obećanja" krajnje desnice, poput onih da će renacionalizovati auto-puteve, koštati državu 100 milijardi evra što će, po njemu, značajno oslabiti budžet i postavio pitanje odakle će se onda plaćati penzije. Naglasio je i da je politika Nacionalnog okupljanja prema Rusiji "dvosmislena", a najavio je i da neće učestvovati u debati s Marin Le Pen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZNAM ŠTA JE PROBLEM Ceca ima poruku za Piksija pred meč odluke: Vodila sam fudbalski klub