SNAGE SAD NEĆE ŠTITITI UKRAJINU? Evo šta predviđa novi sporazum koji su potpisali Bajden i Zelenski

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

13. 06. 2024. u 20:51

SJEDINjENE Države i Ukrajina su potpisale sporazum o garancijama bezbednosti koji, prema zamisli Bele kuće, treba da predstavlja most ka članstvu Ukrajine u NATO, javlja Rojters koji je imao uvid u dokument.

СНАГЕ САД НЕЋЕ ШТИТИТИ УКРАЈИНУ? Ево шта предвиђа нови споразум који су потписали Бајден и Зеленски

Foto: AP Photo

Sporazum su u Italiji, gde se održava samit G7, potpisali predsednik SAD Džozef Bajden i Vladimir Zelenski. Amerika je 16 zemlja koja je potpisala takav sporazum sa Kijevom.

Dokument ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona po pitanju primene svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine, kao ni po pitanju finansija.

Sporazumom je predviđeno da SAD u narednih 10 godina obučavaju ukrajinske vojsnike, da se jača saradnja u oblasti proizvodnje oružja i tehnike i unapredi razmena obaveštajnih podataka.

Sporazum o saradnji u sferi bezbednosti, koji je potpisao Kijev sa nizom evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Kanadu, Italiju i Dansku je u Ukrajini već nazvan ‘garancijama bezbednosti’, iako o ‘garancijama’ u svim dokumentima nema govora i one u suštini ne menjaju ništa, rekla je ranije portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Kako je objasnila, u njima se samo konstatuje ono šta se odavno dešava u praksi – velika vojno-tehnička i finansijska pomoć Kijevu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: NAJVEĆI ZATVOR U AMERICI: Pogled iznutra na El Salvador

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto