ZAHAROVA OŠTRO ZAPRETILA: Ako se to usvoji, Rusija će odgovoriti

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

14. 06. 2024. u 00:44

PORTPAROLKA ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će Rusija odgovoriti na potencijalnu zabranu ruskim diplomatama da se slobodno kreću u EU.

ЗАХАРОВА ОШТРО ЗАПРЕТИЛА: Ако се то усвоји, Русија ће одговорити

Foto: Profimedia

Zaharova je to rekla novinarima odgovarajući na današnji poziv osam ministara spoljnih poslova EU da se ruskim diplomatama zabrani da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

- Ako se takva ograničenja usvoje protiv ruskih diplomata, hoćemo li uvesti kontramere? Da. Rusija će preduzeti odgovarajuće mere - rekla je Zaharova, piše na sajtu ruskog ministarstva.

Ona je dodala da države EU moraju da znaju da bi takvim potezom prvenstveno pogodile svoje diplomate jer će Rusija odgovoriti na te mere.

- Reč je o progonu ruskih diplomata jer bolest koja pogađa 'kolektivni Zapad', posebno Evropu, jeste rusofobija i manična želja da nam se nanese strateški poraz - poručila je Zaharova.

Osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je u utorak EU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

- Slobodno kretanje širom šengenskog prostora nosilaca ruskih diplomatskih pasoša, akreditovanih u jednoj državi domaćinu, olakšava zlonamerne aktivnosti - navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju. 

Pismo od 11. juna potpisali su ministri Češke, Danske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije.

 

BONUS VIDEO: NAJVEĆI ZATVOR U AMERICI - Pogled iznutra na El Salvador

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama