MELONIJEVA OPTUŽILA MAKRONA: Duboko je pogrešno koristiti samit G7 za kampanju

Tanjug

14. 06. 2024. u 11:49

PREMIJERKA Italije Đorđa Meloni optužila je francuskog predsednika Emanuela Makrona da na samitu G7, u letovalištu Borgo Enjacija u Italiji, vodi predizbornu kampanju, a nakon nesuglasica vezanih za spominjanje abortusa u završnoj deklaraciji.

МЕЛОНИЈЕВА ОПТУЖИЛА МАКРОНА: Дубоко је погрешно користити самит Г7 за кампању

Foto Tanjug/AP

Makron, koji je raspisao parlamentarne izbore u Francuskoj nakon što je njegova stranka ostvarila loš rezultat na prošlonedeljnim evropskim izborima, rekao je da mu je žao što se reč "abortus" ne nalazi u završnoj deklaraciji.

- Nema razloga da izazivamo kontroverzu o pitanjima o kojima smo se odavno dogovorili. I mislim da je duboko pogrešno, u teškim vremenima poput ovih, koristiti dragoceni forum, kao što je G7, za kampanju - rekla je Melonijeva.

U nacrtu završne izjave sa samita navodi se da je G7 ostala pri obavezama preuzetim u završnom kominikeu prošlogodišnjeg G7 u Hirošimi, koji se posebno odnosio na abortus.

Melonijeva je istakla da zaključci sa ovogodišnjeg samita podsećaju na zaključke iz Hirošime, u kojima je istaknuta potreba da se osigura ''bezbedan i legalan'' abortus, prenosi Ansa.

- Ako zaključci ne uvode nova pitanja, to je da se ne bismo nepotrebno ponavljali, podsećajući na ono što je već rečeno na prethodnim samitima - dodala je ona.

Italijanska agencija navodi da je tenzija popustila kasnije u četvrtak kada je Makron poljubio Melonijevoj ruku na večeri lidera G7.

Očekuje se da će na današnjim sastancima fokus biti na Kini, a papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI).

BONUS VIDEO: NAJVEĆI ZATVOR U AMERICI: Pogled iznutra na El Salvador

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)