ORBAN OTKRIO KO JE SREDIO DA MAĐARSKA PLATI KAZNU: "Briselski balon je pun njegovih ljudi, on kontroliše organe u Evropi"

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 06. 2024. u 12:00

MAĐARSKI premijer Viktor Orban rekao je na Radiju Košut da je kaznu za nepoštovanje pravila za prijem migranata Budimpešti izrekao sud koji vodi američki milijarder Džordž Soroš.

ОРБАН ОТКРИО КО ЈЕ СРЕДИО ДА МАЂАРСКА ПЛАТИ КАЗНУ: Бриселски балон је пун његових људи, он контролише органе у Европи

Foto: Tanjug/AP

Sud EU u Luksemburgu osudio je u četvrtak Mađarsku na novčanu kaznu od 200 miliona evra, kao i na isplate od milion evra dnevno, zbog odbijanja da se pridržava prethodnih sudskih odluka u vezi sa kršenjem pravila o prijemu migranata širom EU.

- Ovu odluku doneo je sud Džordža Soroša, opštepoznato je da je briselski balon pun Soroševih ljudi. To važi za Evropski parlament, Evropsku komisiju i sud.

Prema njegovim rečima, Soroš ima plan da svake godine dovodi milion migranata u Evropu, po potrebi dajući kredite evropskim zemljama za finansiranje toga, kako bi „promenio tradicionalni hrišćanski evropski izgled kontinenta“ i pretvorio ga u „kontinent sa mešovitim stanovništvom“.

Mađarski premijer je istakao da Budimpešta neće menjati migracionu politiku i da neće platiti kaznu, a ako Brisel zauzvrat odluči da Mađarskoj ne vraća već nezamrznuta sredstva iz evropskih fondova, „biće odgovoreno i na to“.

U novembru 2020. i 2021. godine, Sud pravde Evropske unije je u svojim odlukama ukazao da su odredbe nekoliko mađarskih zakona u vezi sa prijemom migranata u suprotnosti sa evropskim pravom. Reč je o izmenama i dopunama niza zakona usvojenih 2018. godine u kontekstu migracione krize. Sud EU je posebno ukazao na neusaglašenost sa evropskim pravom odredaba o krivičnom gonjenju onih koji pomažu migrantima u podnošenju zahteva za azil.

U decembru 2020. godine, Sud pravde EU presudio je protiv Mađarske zbog njenih oštrih ograničenja za migrante. Sud je posebno ukazao na „ograničavanje pristupa međunarodnoj zaštiti, nezakonito zadržavanje podnosilaca zahteva za takvu zaštitu u tranzitnim zonama, kretanje ilegalno pristiglih državljana trećih zemalja u granične zone bez poštovanja garancija povezanih sa postupkom vraćanja“.

Nakon migracione krize u Evropi, mađarske vlasti su počele da sprovode strogu politiku protiv migranata i izbeglica koji prelaze granice zemlje. Zbog toga je Budimpešta oštro kritikovana od strane humanitarnih agencija UN i Evropske unije. U Briselu se posebno kritikuju mađarske vlasti zbog odbijanja da sprovedu odluke EU o migracionoj politici.

Sud pravde EU je takođe ukazao da sve države EU moraju da se pridržavaju odluka suda i otklone ova kršenja, u suprotnom mogu biti izrečene finansijske sankcije.

BONUS VIDEO: RUSI U NUKLEARNIM VEŽBAMA - Pogledajte posade Iskander -M

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo