JOŠ JEDAN PAKET VOJNE POMOĆI ZA KIJEV: Nemačka poslala Ukrajini oružje i vojnu opremu

Tanjug

14. 06. 2024. u 15:30

NEMAČKA je poslala danas Ukrajini još jedan paket vojne pomoći, uključujući raketne sisteme "Himars", protivvazdušne sisteme i tenkove.

ЈОШ ЈЕДАН ПАКЕТ ВОЈНЕ ПОМОЋИ ЗА КИЈЕВ: Немачка послала Украјини оружје и војну опрему

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ukrajina je dobila 20 jedinica pešadijskog vozila "Marder", 10 komada cisterne Leopard 1 A5 sa rezervnim delovima, po jedan protivvazdušni raketni sistem kratkog i srednjeg dometa, tri jedinice raketnog sistema "Himars", dve jedinice oklopnog vozila "Biber", kao i oklopno vozilo za popravku i spasavanje "Bergepanzer", između jedne i četiri jedinice mašina za čišćenje mina "Visent" i municiju, saopštilo je nemačko ministarstvo.

Nemačka je do sada obezbedila ili obavezala za naredne godine vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od približno 28 milijardi evra.

Sredstva za inicijativu za izgradnju bezbednosnih kapaciteta samo u 2024. za vojnu pomoć Ukrajini iznose skoro 7,1 milijardu evra.

Nemačka je 2022. godine potrošila 1,6 milijardi evra na vojnu pomoć Ukrajini, a prošle godine je potrošila oko pet milijardi.

Dodatnih oko 2,9 milijardi evra je uloženo u prve dve godine rata za isporuke, koje će stići tek između 2025. i 2028. godine.

Od početka rata u Ukrajini, Nemačka je isporučila materijal iz zaliha Saveznih oružanih snaga u iznosu od približno 5,2 milijarde evra.

Takođe, više od 10.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u Nemačkoj, a troškovi te obuke do sada iznose oko 282 miliona evra.

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi doživeli težak udarac