"VEĆ SU IM PREVELI?" Zaharova oštro o odluci Kijeva da odbije Putinov mirovni predlog

Novosti online

14. 06. 2024. u 16:44

ZVANIČNA predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je za to što je kancelarija Vladimira Zelenskog odbila predlog ruskog predsednika Vladimira Putina za mir u Ukrajini. Na taj način oni lišavaju Ukrajince stvarne šanse za mir, ocenila je ona.

ВЕЋ СУ ИМ ПРЕВЕЛИ? Захарова оштро о одлуци Кијева да одбије Путинов мировни предлог

Foto: EPA

Kancelarija Zelenskog je prethodno odbila Putinov predlog, navodeći da predlog podrazumeva da se Ukrajina odrekne subjektiviteta.

- Već su im preveli? Pa oni su i doveli Ukrajinu i Ukrajince do krajnje tačke. Ovakvim izjavama žele da liše Ukrajince stvarne šanse za mir - istakla je Zaharova.

Ruski presednik Vladimir Putin izneo je danas, obraćajući se ruskim diplomatama, novi predlog Kijevu i Zapadu za rešavanje ukrajinske krize.

- Danas dajemo još jedan konkretan, realan mirovni predlog. Ako u Kijevu i zapadnim prestonicama to, kao i ranije ne odbace, to je, na kraju krajeva njihova stvar, njihova politička i moralna odgovornost za nastavak krvoprolića. Očigledno da će se realnosti na terenu, na liniji borbenog razdvajanja i dalje menjati, i ne u korist kijevskog režima. I uslovi za početak pregovora će biti drukčiji - poručio je ruski predsednik.

On je izneo i suštini predloga Rusije, koji, kako je naglasio, nije u nekom privremenom primirju ili obustavi vatre, kao što na primer želi Zapad, da bi zaustavio gubitke kako bi donaoružao kijevski režim i pripremio ga za novu ofanzivu.

- Ponoviću, ne radi se o zamrzavanju sukoba, već o njegovom definitivnom okončanju. Još jednom ću reći – čim Kijev pristane na sličan tok događaja koji danas predlažemo, pristane na potpuno povlačenje svojih trupa iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, i realno počne taj proces, spremni smo da bez odlaganja pristupimo pregovorima. Ponoviću, naš principijelni stav je sledeću – neutralni, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija, tim pre što su na te parametre u celini pristali još tokom istambulskih pregovora 2022. godine", rekao je Putin, precizirajući da je tada i u vezi sa demilitarizacijom sve bilo jasno, sve je bilo propisano – broj svega, tenkova, sve je bilo dogovoreno. Bez sumnje, treba da budu u potpunosti osigurani prava, sloboda i interesi ruskojezičnih građana u Ukrajini, priznate nove teritorijalne realije, status Krima, Sevastopolja, Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti kao subjekata Ruske Federacije. Nadalje sve te osnovne principijalne odredbe treba da budu potvrđene u vidu temeljnih međunarodnih sporazuma. Prirodno, to pretpostavlja i ukidanje svih zapadnih sankcija protiv Rusije. Smatram da Rusija predlaže varijantu koja će omogućiti da se realno završi rat u Ukrajini. Odnosno, mi pozivamo na to da se okrene tragična stranica istorije. I da makar i teško, postepeno, korak po korak, počnu da se vaspostavljaju odnosi poverenja i dobrosusedstva između Rusije i Ukrajine, i u Evropi u celini - zaključio je ruski lider.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi