POKLON TRAMPU NA KAPITOL HILU: Na 78. rođendan republikanci demonstrirali podršku kandidatu za Belu kuću

A.Vojinović

15. 06. 2024. u 06:30

POSTOJI ogromno jedinstvo u Republikanskoj stranci. Poručio je ovo bivši američki predsednik Donald Tramp posle sastanka sa kolegama iz svoje partije u Kongresu.

ПОКЛОН ТРАМПУ НА КАПИТОЛ ХИЛУ: На 78. рођендан републиканци демонстрирали подршку кандидату за Белу кућу

Tanjug

Lider republikanaca vratio se na Kapitol hil prvi put posle više od tri godine, odnosno, od pobune njegovih pristalica 6. januara 2021, kada su članovi Kongresa potvrđivali pobedu Džozefa Bajdena na izborima. Tramp, koji se bori za drugi mandat, obećao je da će ispraviti sve razlike unutar matične stranke.

Predsednički kanididat "crvenih" juče je napunio 78 godina, a ukoliko bi 5. novembra pobedio lidera demokrata, postao bi najstariji predsednik u istoriji koji će položiti zakletvu. Time bi nadmašio i Bajdena, koji je na inauguraciji imao 78 godina i 61 dan. Tramp je obećao da će stati uz kolege republikance, čak i uz one sa kojima se ne slaže.

- Ako veza nije bila fantastična, rešiće se. Imamo jednu stvar na umu, a to je da našu zemlju ponovo činimo velikom - poručio je lider republikanaca, dve nedelje pošto je proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata zarad isplaćivanja mita bivšoj porno-glumici Stormi Danijels.

Iako je bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, iz redova demokrata, saopštila da se "podstrekač pobune vratio na mesto zločina", šef Donjeg doma Majk Džonson poručio je da je bivši predsednik na sastanak "doneo izuzetnu količinu energije i entuzijazma".

- To vidimo u stranci širom zemlje. Verujemo da ćemo ponovo osvojiti Belu kuću i Senat i povećati većinu u Predstavničkom domu - rekao je.

Republikanska kongresmenka Merdžori Tejlor Grin rekla je novinarima da u partijskim redovima ne vidi ništa drugo sem ogromnu podršku Trampu.

- Drago mi je što vidim republikance ovde u Vašingtonu kako se okupljaju oko predsednika Trampa i njegove kandidature za predsednika - rekla je ona, pošto je i lider manjine u Senatu Mič Mekonel, koji je u prošlosti otvoreno kritikovao Trampa, nazvao posetu "zaista pozitivnom".

Više ih brinu Džoove godine

ISTRAŽIVANjA javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog starosti predsednika SAD Džozefa Bajdena (81), iako je lider republikanaca Donald Tramp samo tri i po godine mlađi. U anketi Rojtersa i Ipsosa, oko 78 odsto ispitanika, od kojih su 71 odsto demokrate, navelo je da je Bajden prestar da bi radio u vladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama