RUSI MODIFIKOVALI KRSTAREĆE RAKETE H-101/102: Zašto su Ukrajinci zabrinuti? (VIDEO)

Novosti online

14. 06. 2024. u 17:01

UKRAJINSKI vojni planeri zabrinuti su ponovo jer je Rusija uspela da modifikuje krstareće rakete tipa H-101 koje se masovno koriste u napadima na kritične objekte energetske infrastrukture, kao i strateški važne ciljeve.

РУСИ МОДИФИКОВАЛИ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ Х-101/102: Зашто су Украјинци забринути? (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Posle krstarećih raketa koje izbacuju IC mamce, došla je modifikacija sa jačom bojevom glavom umesto 460 na 800 kg, a sada se pojavila i verzija sa kasetnom bojevom glavom što je novina u odnosu na prethodne modifikacije.

Zebnju u ukrajinske redove unosi i to što obaranje ovakve krstareće rakete sa sobom povlači i neminovnu disperziju kasetne municije od koje može da stradaju i protivraketna odbrana koja dejstvuje po krstarećim raketama.

Isto tako otvaranje kontejnera na velikoj površini predstavlja veliku opasnost ako se vrši napad takvim projektilom na veće grupacije vojske.

Krstareće rakete nisu novina u ruskoj vojsci. Razvijane su još u sovjetsko vreme pre svega sa konvencionalnom, ali i nuklearnom bojevom glavom. Pre svega lansira se iz vazduha. Raketa se lansira iz vazduhoplova i pandam je američkom AGM-86 ALCAM. 

Krstareće rakete H-101 i H-102 koje su borbenu premijeru imale 2015. godine u Siriji.

Ono što karakteriše ove krstareće rakete je sposobnost leta na ekstremno maloj visini, praćenje konfiguracije terena i izbegavanje radarskih sistema na programiranoj putanji leta. Krstareće rakete H-101 imaju 450 kg bojevu glavu, a verzija H-102 nosi nukelarnu bojevu glavu jačine 250 kilotone.

Krstareće rakete H-101 razvijene su kao projektili dugog doleta, koji su trebali da zamene starije svojetske krstareće rakete H-55 i H-555. Rakete su razvijene kasnih 1980 tih godina, a razvoj je započeo 1995. godine. Krstareće rakete H-101 postale su zvanično operativne avgusta 2003. a u službi se nalaze od 2012. godine.

Ove krstareće rakete kako je opisano lete na malim visinama , kako bi izbegli otkrivanje IC i radarskih sistema i izrađene su od asorpcionih materijala koji smanjuju njihovo otkrivanje tokom leta.

Veruje se da je preciznost ovih raketa veoma visoka zahvaljujući elektronsku satelitsku navigaciju GLONASS (ruski ekvivalent na GPS) i TV navođenje.

Krstareće rakete H-101 je dugačka 7,45 m i prečnika 0,51 m. Prilikom lansiranja raketa je teška 2.300-2.400 kg i lansira se bez startnog motora, koristeći jačinu raketnog motora da bi joj dala početnu brzinu. Raketa koristi turboventilatorski motor TRDD-50A, što joj daje brzinu krstarenja od 0,58 maha i maksimalnu brzinu od 0,78,5 maha. Domet H-101/102 je između 2.500 km i 2.800 km. Ministarstvo odbrane tvrde da je maksimalni domet krstareće rakete H-101 4.500 km. Raketa može da leti na „nivou vrhova drveća“ na visinama 30 do 60 m, raketa prilikom leta do cilja leti na visini od oko 6.000 m. Procenjeno trajanje leta je oko 10 sati.

Kružna greška odstupanja od cilja je maksimalno 6 m. Ova raketa u operativnoj upotrebi ruskih snaga nalazi se od 2012, a u borbenim dejstvima primenjena je 2015. godine u napadu na ciljeve Islamske države u Siriji.

Borbeno je korištena i od 2016. – 2017. godine, a od 24. februara 2022 i na nebu Ukrajine.

Raketu nose ruski strateški bombarderi Tu-160 ‘Blekdžek’, Tu-95MS . Krstareća raketa H-101 nosi konvencionalnu bojevu glavu od 450 kg i može biti opremljen visokoeksplozivnim, probojnim ili kasetnim bojevim glavama.

Krstareća raketa H-102 nosi nuklearnu bojevu glavu od 250 kt, ali neki navode da bi bojeva glava mogla biti veća, čak do 450 kt.

Taktika upotrebe krstareće rakete H-101

U noći 12. na 13. januar 2024. Rusija je u napadu na Ukrajinu primenila drugačiju taktiku upotrebe krstarećih raketa H-101.

H-101 u prvom ešalonu provele su više od sat vremena „kružeći“ iznad Zapadne Ukrajine, a da ništa nisu napale. Štaviše, lansirane su iz različitih pravaca (sa istoka i severa) i stalno su manevrisale, leteći ka zapadu. Pošto su ukrajinskim protivavioncima prilično istrošili nerve, primoravši ih da troše rakete i otkriju svoje položaje, rakete su na kraju pogodile svoje određene ciljeve u trenutku kada je gorivo potrošeno. Neke raketa H-101 lansirane su između 05:00 i 05:30 časova iz aviona Tu-95MS, nakon što su potrošile svo gorivo, oko 07:00 časova počele su da pogađaju položaje PVO ili su usmeravane ka drugim metama.

Prva modifikacija H-101

Inače prve modifikacije krstarećih raketa H-101 na nebu Ukrajine primećeni su početkom februara 2023. godine. U pitanju su radio-frekventne protivmere (RFCM). Pretpostavlja se da su oni integrisani sa prijemnikom radarskog upozorenja (RVR).

Prijemnik radarskog upozorenja automatski pokreće njihovo ispaljivanje nakon otkrivanja unapred programiranih radio-frekventnih emisija pod određenim okolnostima. Veruje se da bi rakete mogle da budu unapred programirane da “ispaljuju” IC mamce na određenim tačkama duž ruta leta rakete. Na olupinama raketa ispod nosa se vide dispenzeri IC mamaca oznake L-504.

Ukrajinci veruju da krstareće rakete ispaljuju IC mamce kada otkriju radarsku aktivnost tokom leta rakete.

Druga modifikacija

Ukrajinski izvori prijavili su da su rekonstrukcijom olupina krstarećih raketa H-101 primetili nove modifikacije na samom projektilu osim IC mamaca koji služe za zbunjivanje PVO koja brani napadnutu metu.

Prema ukrajinskim izvorima bojeva glava krstareće rakete H-101 koja je imala težinu bojeve glave od 450 kg sada ima 800 kg.

Ukrajinci tvrde da je sa povećanjem mase bojeve glave smanjen rezervoar za gorivo, ali s obzirom na veličinu samog projektila to kako ruski izvori tvrde neće uticati mnogo na domet i na efikasnost krstarećeg projektila.

Inače ruski inženjeri su ruskom ministru odbrane Sergeju Šojgu saopštili o povećanju bojeve glave tokom njegove posete preduzeću Raduga MKB. Težina bojeve glave H-101, kako je ministar obavešten, povećana je na 800 kg.

Inače krstareće rakete H-101 sa jačom bojevom glavom počele su od nedavno da se koriste u napadu na ukrajinsku infrastrukturu pre svega na energetski sektor i značajno su razorili Termoelektrane i Hidroelektrane.

(TV Front)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama