RAT U UKRAJINI: Napadnut ruski aerodrom 270 kilometara od fronta; Raste broj poginulih nakon ukrajinskog granatiranja Šebekina (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

15. 06. 2024. u 07:23 >> 00:49

RAT u Ukrajini – 842. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Нападнут руски аеродром 270 километара од фронта; Расте број погинулих након украјинског гранатирања Шебекина (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Zelenski: Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mere na drugom mirovnom samitu

Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba u Ukrajni na drugom mirovnom samitu, izjavio je  u Švajcarskoj na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Govoreći na plenarnom sastanku samita, Zelenski je rekao prisutnima da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN.

"Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata", rekao je Zelenski.

(Kyiv Independent)

Zaharova pozvala Zapad da razgovara o Putinovoj mirovnoj inicijativi

Učesnici ukrajinske konferencije u Švajcarskoj trebalo bi da razgovaraju o mirovnoj inicijativi ruskog predsednika Vladimira Putina, ako žele da "spasu svet", saopštila je saopštila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ako želite da spasete svet, razgovarajte o predlogu Vladimira Putina. Predsednik Rusije je sve rekao i pokazao pravi put ka miru“, naglasila je Zaharova u intervjuu za Tas.

Dodala da samo oni koji ne žele mir ne mogu da razumeju inicijativu ruskog lidera. 

(Izvestiя)

Peskov: Nekonstruktivna reakcija Zapada na Putinov predlog o miru

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov kaže da zemlje Zapada nisu konstruktivno reagovale na predlog i mirovnu inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Sabrali smo mnogo reakcija i saopštenja i zaključili da su svi bili nekonstruktivni", tvrdi Peskov.

(RIA)

Švajcarska: Samit o Ukrajini donosi konkretne korake o miru

Švajcarska predsednica Viole Amherd poručuje da na mirovnom samitu o Ukrajini očekuje prve konkretne korake ka miru, dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenjuje da bi skup mogao da bude "istorijski".

"Želimo konkretne etape, ali nećemo pregovarati o miru u hotelu u Birgenštoku", kaže Amherdova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim pred početak samita i precizira da je prva etapa "zajedničko razumevanje" principa budućeg mira uspostavljenog Poveljom UN. 

Predsednica švajcarske Konfederacije navodi da će na programu samita biti samo tri tačke mirovnog plana – nuklearna bezbednost, prehrambena sigurnost i humanitarna pitanja (ratni zarobljenici i povratak ukrajinske dece iz Rusije).

"Te tačke su zajedničke svim mirovnim predlozima koje su iznosile razne zemlje", smatra Amherdova. 

Zelenski izražava zadovoljstvo zbog značajnog učešća i reprezentativnosti "prvog mirovnog samita" za Ukrajinu, na kojem je prisutno, kako kaže, pet kontinenata.

"Nisu prisutne sve zemlje, ali je ideja da se zajedničkim naporima zaustavi rat. Svaka zemlja, na svoj način, može da učestvuje u tom naporu. Danas prisustvujemo prvom uspehu. Naša poruka je sledeća – dajmo šansu diplomatiji", zaključuje Zelenski.

(RTS)

Troje poginulih u ruskom napadu na Donjecku oblast

Troje civila je poginulo, a petoro je povređeno, u ruskom vazdušnom napadu na Volnovahu u Donjeckoj oblasti. 

Stradali su 39-godišnji muškarac i dve žene stare 32 i 30 godina.

(Ukrinform)

Glavne mete bile klizne bombe i Su-34

Ukrajina je izvela veliki napad na aerodrom koji se nalazi oko 200 kilometara u unutrašnjosti Rusije, piše "The War Zone", koji je objavio i satelitske snimke na kojima se vide oštećeni ruski avioni.

Aerodrom, koji se nalazi u Rostovskoj oblasti, dom je desetina lovačkih bombardera SU-34. Iako se čini da je napad naneo određenu štetu, još uvek nije jasno koliko je bio uspešan.

Foto: Printskrin

Broj poginulih u urušavanju ulaza zgrade u Šebekinu nakon napada UKR povećan na pet

Broj poginulih u urušavanju ulaza petospratne stambene zgrade nakon ukrajinskog granatiranja Šebekina u ruskoj Belgorodskoj oblasti povećan je na pet, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. 

On je naveo da je u ukrajinskom grantiranju u petak šest osoba povređeno, prenosi TASS.

Prethodno je rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo da su prilikom urušavanja ulaza zgrade nakon ukrajinskog granatiranja poginule četiri osobe.

Napadnut ruski aerodrom 270 kilometara od fronta

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da su ukrajinske snage napale sa najmanje 70 dronova ruski vojni aerodrom Morozovsk u Rostovskoj oblasti.

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da su ukrajinske snage napale sa najmanje 70 dronova ruski vojni aerodrom Morozovsk u Rostovskoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije: Iznad Rostovske oblasti uništena tri ukrajinska drona

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana tokom noći oborila tri bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine iznad Rostovske oblasti. Prethodno je gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev napisao na Telegramu da su snage PVO oborile nekoliko dronova u oblasti grada Kamensk-Šahtinski.

Naveo je da su delovi uništenih bespilotnih letelica pali na jednu industrijsku lokaciju, usled čega su popucala stakla na nestambenoj zgradi, ali da nije bilo povređenih, prenosi RIA Novosti. Agencija podseća da je dan ranije iznad Rostovske oblasti oboreno 70 ukrajinskih bespilotnih letelica.

Rostovska oblast nalazi se na jugozapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Od početka napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada ukrajinskih dronova na pogranične i centralne delove Rusije, kao i na Krim.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto