ŠTA SU ZAKLJUČCI SA SAMITA LIDERA G7? Predlog za Olimpijsko primirje, nastavak pomoći Ukrajini - Šta je sve dogovoreno u Italiji

Tanjug

15. 06. 2024. u 07:37

LIDERI zemalja G7 obavezali su se da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, navodi se u završnom saopštenju sa samita sedam najrazvijenijih zemalja koji se danas završava u mestu Borgo Enjacija, u regiji Pulja u južnoj Italiji.

ШТА СУ ЗАКЉУЧЦИ СА САМИТА ЛИДЕРА Г7? Предлог за Олимпијско примирје, наставак помоћи Украјини - Шта је све договорено у Италији

Foto: Tanjug/AP photo

"Potvrđujemo našu stalnu podršku Ukrajini, onoliko dugo koliko bude potrebno. Zajedno sa međunarodnim partnerima, posvećeni smo nastavku pružanja vojne, finansijske, humanitarne i podrške Ukrajini za obnovu nakon završetka rata", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu italijanskog predsedništva G7.

Zemlje G7 su pozdravile održavanje mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, izrazile zabrinutost zbog podrške Kine Rusiji i pozvale Peking da izvrši pritisak na Moskvu da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. G7 je takođe zapretio Iranu uvođenjem sankcija zbog vojne pomoći Rusiji. Lideri zemalja G7 pozvali su Rusiju da plati 486 milijardi dolara za štetu koju je nanela Ukrajini tokom specijalne vojne operacije, a štetu je procenila Svetska banka.

Zemlje G7 takođe su osudile raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji i istakle da ostaju posvećene sprečavanju širenja i upotrebe oružja za masovno uništenje.

Zemlje G7 pozvale su u završnom saopštenju sve zemlje na prekid sukoba tokom Olimpijade i Paraolimpijskih igara u Parizu.

Kada je reč o sukobu u Pojasu Gaze, G7 podržava rešenje koje podrazumeva formiranje dve demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru unutar priznatih granica, u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija, navodi se u završnom saopštenju grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!