ZELENSKI PRIZNAO: Kad se ovo dogodi možemo označiti kraj rata

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

15. 06. 2024. u 22:21

UKRAJINA će predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba u Ukrajni na drugom mirovnom samitu, izjavio je danas u Švajcarskoj na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

ЗЕЛЕНСКИ ПРИЗНАО: Кад се ово догоди можемо означити крај рата

Foto Tanjug/AP

Govoreći na plenarnom sastanku samita, Zelenski je rekao prisutnima da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

- Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata - rekao je Zelenski.

Preko 100 predstavnika zemalja i međunarodnih organizacija prisustvuje mirovnom samitu koji se održava u gradu Birgenštoku nedaleko od Luzerna.

Zvanični Kijev se nada da će razviti novi zajednički mirovni plan na osnovu mirovnog predloga u 10 koraka predsednika Zelenskog.

- Naši najvažniji ciljevi ovog vikenda su da inspirišemo proces koji će dovesti do okvira za sveobuhvatan, pravičan i trajan mir za Ukrajinu na osnovu međunarodnog prava i Povelje UN - rekla je švajcarska predsednica Viola Amherd i istakla da je mirovni proces koji ne uključuje Rusiju "nemoguć".

 

BONUS VIDEO: NESVAKIDAŠNjE SCENE NA SEVERU RUSIJE - Jun, grad Dudinka okovan ledom, a ljudi- uživaju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura