RAT U UKRAJINI: Dron-bombarder uspešno testiran u zoni specijalne operacije; Mađarska spremna da bude posrednik sa Rusijom

Марија Стевановић
Marija Stevanović

16. 06. 2024. u 07:39 >> 21:44

RAT u Ukrajini – 843. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Дрон-бомбардер успешно тестиран у зони специјалне операције; Мађарска спремна да буде посредник са Русијом

Foto: Profimedia

Sijarto: Spremni smo da budemo posrednici sa Rusijom u interesu mira

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je na mirovnom samitu u Švajcarskoj da je Mađarska spremna da, s obzirom na to da je sačuvala otvorene kanale komunikacije s Rusijom, prenese poruke Moskvi, kao posrednik u interesu mira i spasavanja života.

FOTO: AP/Tanjug

"Mađarska je  primila više od 1,3 miliona ukrajinskih izbeglica", rekao je Sijarto, navodeći da je njegova zemlja obezbedila pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju za ukrajinske porodice.

Sijarto je istakao da deca iz ukrajinskih porodica trenutno pohađaju 1.600 škola i vrtića, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova.      

Oslo šalje Kijevu 73 miliona dolara za obnovu energetske infrastrukture

Norveška je najavila da će Ukrajini obezbediti 73 miliona dolara za pomoć u obnovi oštećene energetske infrastrukture, objavljeno je na sajtu norveške vlade.

"Norveška se nada da će ovo novo finansiranje omogućiti da se ublaži deo štete i obezbedi električna energija u Ukrajini", rekao je norveški premijer Jonas Gar Store

Dron-bombarder uspešno testiran u zoni specijalne operacije

Dron-bombarder „Golub“ uspešno je prošao eksperimentalno-borbeno testiranje u zoni specijalne operacije, izjavio je predstavnik kompanije za razvoj bespilotnih letelica „Stratim“.

„Uspešno smo ga testirali u zoni SVO. 'Golub' je odjednom prosto stao nad neprijateljskim sistemom za radio-elektronsko ratovanje, koji je bio nemoćan protiv njega“, objasnio je on.

Kako je rekao, jedna od karakteristika drona je da ostaje fokusiran kada se operater letelice usredsređuje na bombardovanje.

„Kao što golub kruži ljudima iznad glave i pravi im nevolje, ovaj dron baca granate na neprijateljsku pešadiju“, istakao je predstavnik kompanije.

Stižu žalbe iz Kijeva zbog cene oružja

Cena nekih tipova naoružanja za Ukrajinu nedavno je porasla pet do šest puta, požalio se šef ukrajinske Agencije za vojne nabavke Vladimir Pikuzo u intervjuu Sandej Tajmsu.

Prema njegovim rečima, oružje koje Zapad isporučuje Kijevu nije dovoljno, zato je ukrajinska strana prinuđena da ga kupuje na tržištu gde „dominiraju špekulanti“.

Pikuzo je dodao da je u prvim mesecima sukoba oko 60 odsto naoružanja koje koriste Oružane snage Ukrajine stiglo sa Zapada, a ostalo je kupio sam Kijev.

Sagovornik lista je izračunao i da je, po sadašnjim cenama, za pokrivanje potreba vojke Kijevu potrebno oko 200 milijardi dolara, što je jednako „tri-četiri” vojnog budžeta Kine.

Švajcarska: Sledeći samit o Ukrajini moguć pre izbora u SAD

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis izjavio je da je moguće održavanje još jednog mirovnog samita o Ukrajini pre predsedničkih izbora u SAD, koji su zakazani za novembar.

Nakon dvodnevnog samita u centralnoj Švajcarskoj, ostalo je nejasno gde bi mogla da se održi sledeća mirovna konferencija o Ukrajini.

Zelenski: Kina treba direktno da nam saopšti svoje predloge za mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Kina treba direktno Ukrajini da saopšti svoje predloge o okončanju rata sa Rusijom, umesto da to čini preko medija.

Kina je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj.

Kanada najavljuje ministarski samit o žrtvama rata

Premijer Kanade Džastin Trudo najavio da njegova zemlja planira da u narednom periodu organizuje međunarodni skup ministara spoljnih poslova posvećen žrtvama rata u Ukrajini.

Kanadski premijer je ovu inicijativu najavio tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim liderima koji su učestvovali na mirovnoj konferenciji o Ukrajini.

Deklaraciju samita o Ukrajini potpisalo 80 zemalja, među kojima i Srbija

Usaglašenu deklaraciju mirovnog samita o Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, potpisalo je 80 zemalja, među kojima i Srbija.

Konačno saopštenje, međutim, nisu potpisale i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

Završnu deklaraciju potpisalo je 85 država i institucija od stotinak delegacija koje su učestvovale na skupu u švajcarskom letovalištu Birgenštok, blizu Lucerna.

Potpisnici deklaracije, među kojima je i Ukrajina, smatraju da je za dostizanje mira potrebno učešće i "dijalog svih strana".

Dokument nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Slovačka, Južna Afrika, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

  • Jedinice ruske vojne grupacije „Jug“ poboljšale su svoje položaje na frontu i odbile četiri kontranpada snaga Kijeva. Ukrajinska vojska je u tim okršajima izgubila do 380 vojnike i jedan tenk nemačke proizvodnje „leopard“.
  • Vojna grupa „Sever“ takođe je poboljšala svoj taktički položaj, a u borbama je ukrajinska vojska ostala bez 265 vojnika. Takođe, ruska vojska uništila je i tri ukrajinska skladišta municije.
  • Jedinice vojne grupacije „Zapad“ nastavile su sa ofanzivom i poboljšale taktički položaj u odnosu na ukrajinsku vojsku. Snage Kijeva su proteklog dana izgubile do 500 vojnika.
  • Grupacija „Centar“ je takođe poboljšala svoje položaje na frontu, odbila četiri kontranapad ukrajinskih snaga u kojima je Kijev izgubio do 375 vojnika.
  • Jedinice grupe „Dnjepar“ su izvele napade na tri ukrajinske brigade u kojima je Kijev izgubio do 90 vojnika. Okršaji su vođeni kod mesta Višetarasovka, Pokrovsko i Nikopolj u
  • Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u kod mesta Osokorovka u Hersonskoj.
  • Ruske PVO snage su proteklog dana oborile 10 ukrajinskih dronova, dok su raketne snage i artiljerija pogodili položaje ukrajinske vojske u 115 regiona.
     

Rusi zauzeli Zagorno

Ruska vojna grupa „Istok“ zauzela je naseljeno mesto Zagorno u Zaporoškoj oblasti i zauzela povoljnije položaje na frontu.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši četiri NATO granate kalibra 155 mm za pet minuta, javilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na Telegram kanalu .

„Posle 00.00 zabeleženo je granatiranje iz pravca VFU u pravcu: 10.25 - naselje Želanje Drugo - grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su 2 granate kalibra 155 mm... 10.30 - naseljeno mesto Kurahovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su 2 granate kalibra 155 milimetara“, navodi se u izveštaju.

Petrovski okrug se nalazi na zapadnoj periferiji, ovo je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DPR proglasila nezavisnost od Kijeva, ovaj drugi je redovno bio na udaru ukrajinskih snaga bezbednosti.

Su-34 napao komandno mesto i osoblje Oružanih snaga Ukrajine

Ruska avijacija bombardovala je komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe snaga Zapad, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenose RIA novosti. 

„Let bombardera Su-34, u pratnji lovca Su-35S, poleteo je sa matičnog aerodroma i bombardovao komandno mesto i osoblje Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Tokom udara korišćene su visokoeksplozivne avio-bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, precizirali su u resoru.

Po završetku borbenog zadatka, avion se uspešno vratio na matično aerodrom. Obaveštajci su izvestili da je cilj uspešno pogođen.

 

BONUS VIDEO:

NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA ROKVIĆ NASTAVLJA HUMANITARNU MISIJU: Patike sa hodočašća prodate za pola miliona - evo koliko novca je do sada sakupljeno (FOTO)