I ŠOLC ZBRISAO SA SAMITA PRE VREMENA: Nakon Kamale i nemački kancelar napustio Švajcarsku

Novosti onlajn

16. 06. 2024. u 12:12

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc, posle potpredsednice SAD Kamale Haris, napustio je konferenciju o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj pre roka zbog unutrašnje političke agende, izvestio je Špigl danas, prenose RIA novosti.

И ШОЛЦ ЗБРИСАО СА САМИТА ПРЕ ВРЕМЕНА: Након Камале и немачки канцелар напустио Швајцарску

Foto: Tanjug/AP photo

Ranije je saopšteno da je Haris napustio Švajcarsku pre kraja konferencije o Ukrajini, savetnik američkog predsednika Džejk Salivan će učestvovati u daljim događajima foruma.

„Olaf Šolc je napustio konferenciju ranije nego što je planirano, a u nedelju ujutro njegov avion se vraća u Berlin, tamo će se suočiti sa teškim pregovorima o budžetu i ozbiljnim pregovorima sa sopstvenom strankom“, piše list.

Kako prenosi Špigl, u nedelju uveče biće održan vanredni sastanak predsedništva Šolcovih socijaldemokrata (SPD), na kojem će se razgovarati o budućnosti vladajuće koalicije, stranke i samog kancelara u svetlu neuspešnih izbora te stranke za Evropski parlament.

Švajcarska održava konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna, u letovalištu Burgenštok. Svoje učešće su potvrdile 92 zemlje i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Na konferenciji ne učestvuju američki predsednik Džo Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Švajcarska nije uputila poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini. Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)