OGLASIO SE ZELENSKI IZ ŠVAJCARSKE: "Na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata"

Tanjug

16. 06. 2024. u 15:48

PODRŠKA zapadnih i drugih svetskih lidera na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj miru u Ukrajini održanoj u švajcarskom gradu Birgenštoku pokazuje Ukrajini da se može obnoviti primena međunarodnog prava, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekavši da se nada "brzim rezultatima nakon mirovne konferencije".

ОГЛАСИО СЕ ЗЕЛЕНСКИ ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ: На другом мировном самиту можемо означити стварни крај рата

Foto: Profimedia

- Nadam se da možemo postići rezultate što je pre moguće - rekao je ukrajinski predsednik na plenarnom zasedanju, prenosi Rojters navodeći da je Zelenski izrazio uverenje da će svi u svetu uvideti da se povelja UN može primenjivati u punoj efikasnosti.

Tokom izlaganja Zelenski je najavio da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba na drugom mirovnom samitu.

- Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata - rekao je Zelenski, preneo je ranije Kijev Independent.

Predsednica Švajcarske Viola Amherd ukazala je tokom svog uvodnog izlaganja da je cilj okupljanja u Birgenštoku da se definiše okvir za "sveobuhvatan, pravičan i trajan mir za Ukrajinu na osnovu međunarodnog prava i Povelje UN" istakavši da je mirovni proces koji ne uključuje Rusiju "nemoguć".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)