OŠTRE KRITIKE NA RAČUN MAKRONA: "To je veliki rizik... moglo bi gurnuti zemlju u haos"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 06. 2024. u 19:47

EMANUEL Makron je dobio upozorenje od bivšeg predsednika Francuse Nikolasa Sarkozija da će odluka o raspuštanju parlamenta državu gurnuti u potpuni haos.

ОШТРЕ КРИТИКЕ НА РАЧУН МАКРОНА: То је велики ризик... могло би гурнути земљу у хаос

Foto: AP Photo/Michel Euler

Sarkozi je rekao da je raspuštanje nacionalne skupštine "veliki rizik" za Francusku, "jer bi je moglo gurnuti u haos iz kojeg će imati velike poteškoće da izađe".

- Dati reč francuskom narodu kako bi se opravdalo raspuštanje skupštine je čudan argument jer je to upravo ono što je više od 25 miliona Francuza uradilo na biralištima - rekao je Sarkozi za Le Žurnal du Dimanhe (JDD), pozivajući se na Makronove izjave o evropskim izborima devetog juna, kada je Nacionalni skup nanio šokantan poraz predsednikovoj stranci.

Foto: EPA

Francuzi će glasati za novi parlament u dva kruga, 30. juna i sedmog jula, nakon Makronove odluke da raspiše izbore tri godine pre roka.

S druge strane, bivši premijer Lionel Žospen rekao je za Le Monde da raspisivanje vanrednih izbora "nije odgovorno" i otvorilo bi vrata krajnjoj desnici da preuzme vlast, piše Guardijan.

- Predsednik Makron je otvorio prostor za Nacionalni skup i dozvolio ovoj stranci ekstremne desnice da pokuca na vrata moći - rekao je Žospen, socijalista koji je bio na toj funkciji između 1997. i 2002. i koji je bio u političkoj "kohabitaciji" sa predsednikom desnog centra Žakom Širakom.

Makron je trebalo da se konsultuje sa svojim premijerom, predsednicima senata i poslanicima nacionalne skupštine pre bilo kakvih odluka, mišljenja je Žospen dodajući da je Makron "još jednom sam odlučio".

(Kliks)

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače