ŠOLCU IZLETELO? Nemački kancelar nagovestio ko bi mogao biti na čelu Evropske komisije

Tanjug

16. 06. 2024. u 20:54

ODLUKE o najvišim pozicijama u Evropskoj uniji (EU) će da budu donete vrlo brzo, uključujući i reizbor Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije (EK), izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

ШОЛЦУ ИЗЛЕТЕЛО? Немачки канцелар наговестио ко би могао бити на челу Европске комисије

Olaf Šolc i Ursula fon der Lajen, Foto AP

- Sada će se vrlo brzo donositi odluke o najvažnijim pozicijama koje treba da budu popunjene da bi EU mogla da radi - rekao je Šolc u intervjuu za medije kompanije "Aksel Špringer", a prenosi "Politiko".

Šolc, koji nije javno podržao Fon der Lajenovu, rekao je da "postoje sve naznake" da će ona moći da dobije drugi mandat na mestu predsednice EK.

- Kao što znate, vlada koju ja predvodim je to omogućila sopstvenim koalicionim dogovorom - istakao je Šolc.

Nemački kancelar je dodao da je veoma važno za budućeg predsednika EK da može da se osloni na tradicionalne demokratske stranke u Evropskom parlametu (EP), odnosno na konzervativce iz Evropske narodne partije, kao i na socijaldemokrate i liberale.

Lideri EU okupljaju se u ponedeljak u Briselu na neformalnom samitu kako bi razgovarali o najvišim pozicijama u Uniji, navodi "Politiko".

Portal dodaje da, ako lideri EU na sastanku Evropskog saveta koji se održava 27. i 28. juna, odluče da Fon der Lajenovoj daju drugi mandat, poslanici EP bi o njenom izboru mogli da glasaju već od 18. jula.

S obzirom da je 13 nacionalnih lidera EU u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), čiju podršku je i do sad uživala Fon der Lajenova, i da će je Nemačka i Francuska verovatno podržati, ona će imati većinu sa 15 od 27 zemalja članica.

Ursula fon der Lajen (65) predvodi Evropsku komisiju od 2019. godine, kao prva žena na ovoj funkciji.

Pre toga je obavljala funkciju ministra za porodična pitanja i ministra odbrane Nemačke.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače