ŠOLC ČUVA LEĐA BAJDENU: "Čovek koji tačno zna šta radi..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 06. 2024. u 22:01

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc je podržao aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena, u trenutku kada mnogi dovode u pitanje njegove kognitivne sposobnosti, svega nekoliko meseci pre izbora u toj zemlji.

ШОЛЦ ЧУВА ЛЕЂА БАЈДЕНУ: Човек који тачно зна шта ради...

Foto: Profimedia

- Mislim da je Džozef Bajden neko ko je veoma jasan, ko tačno zna šta radi i ko je jedan od najiskusnijih političara na svetu, posebno kada je u pitanju međunarodna politika - rekao je Šolc u intervjuu za medijsku kuću "Aksel Špringer", koji je organizovan na marginama samita G7.

Nemački kancelar je dodao da "u ovakvoj teškoj situaciji, kada se u Evropi vodi rat nakon što je Rusija napala Ukrajinu, kada besni mnogo, mnogo drugih sukoba širom sveta, to je prednost, dobra stvar, i zato mogu samo da kažem da je ovo čovek koji tačno zna šta radi."

Šolc je demantovao da nemačka blokira novi paket sankcija protiv Rusije, dodajući da se "o njima diskutuje".

Šolcova partija, kao i partije njegovih koalicionih partnera, zabeležile su slabe rezultate na nedavno održanim izborima za Evropski parlament.

Predstojeći predsednički izbori u SAD takođe bacaju senku na sastanak G7, jer se Bajden suočava sa biračima zabrinutim zbog inflacije i imigracije i frustriranim njegovom pogrešnom spoljnom politikom u Gazi i Ukrajini, navodi "Politiko".

Ukoliko Donald Tramp pobedi Bajdena na novembarskim izborima, bivši predsednik je zapretio da će se povući iz NATO-a ako partneri "ne plate".

Međutim, Šolc nije zabrinut zbog Trampovih komentara zato što misli da će Bajden "sigurno pobediti na izborima", dodajući da smatra čitavu debatu o njihovom ishodu "pomalo čudnom".

Ističući svoju veru u Bajdenovo vođstvo, Šolc je ukazao na uspehe u unutrašnjoj i spoljnoj politici tokom njegovog mandata, za koje veruje da pojačavaju Bajdenove izborne šanse.

- On je vodio politiku koja je dovela do pravilnog ekonomskog razvoja u zemlji, koja je pomogla da se osigura da su mir i bezbednost u dobrim rukama i da SAD zapravo igraju svoju ulogu u svetu - rekao je Šolc, i dodao:

- I treće, naravno, zato što je posvećen zajedništvu i koheziji u svojoj zemlji.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače