"NISMO NIŠTA POTPISALI": Oglasilo se Ministarstvo zemlje koja nije saglasna sa deklaracijom usvojenom u Švajcarskoj, objasnili svoj stav

Novosti online

16. 06. 2024. u 22:36

INDIJA nije potpisala dokumente usvojene nakon konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, jer smatra da je za mirno rešavanje sukoba potrebno uključiti obe strane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Indije.

НИСМО НИШТА ПОТПИСАЛИ: Огласило се Министарство земље која није сагласна са декларацијом усвојеном у Швајцарској, објаснили свој став

Foto: Urs Flueeler/Keystone via AP

- Indijska delegacija je bila prisutna na otvaranju i zatvaranju plenarnih sednica konferencije. Indija se nije pridružila nijednom dokumentu usvojenom kao rezultat ovog samita - saopštilo je indijsko ministarstvo, prenose "RIA Novosti".

Kako dodaju, učešće Indije na samitu, kao i na prethodnim sastancima posvećenim ukrajinskoj formuli mira, "bilo je u skladu sa doslednim pristupom zemlje u promovisanju trajnog i mirnog rešavanja sukoba kroz dijalog i diplomatiju".

- I dalje verujemo da takvo rešenje zahteva iskrenu i praktičnu interakciju između dve sukobljene strane - napominje se u saopštenju.

Završni dokument konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj podržalo je 80 od 91 zemlje učesnice foruma, saopštili su organizatori.

Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

Kako se navodi, među potpisnicima su i Srbija, Mađarska i Turska.

Jermenija, Brazil, Indija, Saudijska Arabija, Slovačka, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland, Meksiko, samo su neke od država koje su odbile da potpišu završnu deklaraciju konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj. 

Švajcarska nije uputila poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini, a Moskva je saopštila da svakako ne bi učestvovala. Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)