RAT U UKRAJINI: TOS-1 spalio položaje Ukrajinaca

Novosti online

17. 06. 2024. u 07:41 >> 00:47

RAT u Ukrajini - dan 845.

РАТ У УКРАЈИНИ: ТОС-1 спалио положаје Украјинаца

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Zagornoje u Zaporoškoj oblasti. Izjavu samita o Ukrajini potpisalo je 79 od 91 zemlje; dokument nisu potpisali Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i UAE.

Broj povređenih u napadu na Poltavu porastao na 22

Najmanje 22 osobe su povređenu u ruskom napadu na region Poltave, saopštio je regionalni načelnik Filip Pronin.

Ukrajinsk tužilaštvo je u objavi na Telegramu navelo da je napad izveden krstarećom raketom Ks-59.

(Reuters)

Zaharova: Konferencija o Ukrajini potpuni fijasko

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je konferenciju o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj, kao "potpuni fijasko".

Prema njenim rečima, pokušaji da se ova konferencija predstavi kao događaj skoro univerzalnih razmera pretvorili su se u "potpuni fijasko", a "skoro polovina od 160 pozvanih odbila je da se bavi političkim turizmom", prenose RIA Novosti.

"Očekivanja da će na konferenciji učestvovati veliki broj zemalja globalnog juga nisu se ostvarila, uprkos ucenama, direktnim pretnjama i prevarama. Te zemlje su pokazale otpornost, nisu podlegle oštrom pritisku i ignorisale su uporne molbe da dođu u švajcarske Alpe", rekla je Zaharova, napominjući da zvanični Kijev i Zapad u početku nisu imali nameru da tragaju za načinima za mirno rešavanje ukrajinske krize.

Ukazala je da su Zapadu "potrebni dalja konfrontacija, eskalacija i intenziviranje vojnih operacija".

(RIA, Tanjug)

Zelenski: Nema pauze, napravili smo prvi opipljiv korak ka miru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja na mirovnom samitu u Švajcarskoj napravila "prvi opipljivi korak ka miru".

"Naš uspeh je što se, po prvi put u našoj istoriji, okupilo toliko lidera i toliko država zarad Ukrajine i mira. Potrebni su novi koraci i biće ih. Nećemo usporiti", rekao je Zelenski u video-poruci.

(Ukrinform)

Rusija i Severna Koreja potpisuju sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu

Moskva i Pjongjang rade na novom sveobuhvatnom sporazumu o partnerstvu, koji bi mogao da bude potpisan tokom dvodnevne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu koja počinje sutra, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"U toku je izrada dokumenata koji su planirani za potpisivanje. To se odnosi i na eventualni dogovor o sveobuhvatnom sporazumu o strateškom partnerstvu", rekao je Ušakov, prenosi RIA novosti.

Istakao je da će dokument, ako bude potpisan, biti odraz aktuelne geopolitičke situacije u svetu i nivoa bilateralnih odnosa Rusije i Severne Koreje.

"Sporazum će slediti sve fundamentalne principe međunarodnog prava, neće biti provokativnog karaktera, niti usmeren protiv jedne zemlje, već će biti usmeren na obezbeđivanje veće stabilnosti u regionu severoistočne Azije", rekao je Ušakov.

Dodao je da će lideri dve države razgovarati o bezbednosnim pitanjima, kao i o saradnji u privredi, energetici, transportu i poljoprivredi.

Prema njegovim rečima, Putinova poseta pokazuje i da se Rusija zalaže za ravnopravan dijalog, da je otvorena za saradnju sa svim zemljama sveta, a posebno sa svojim najbližim susedima "uprkos svim pokušaji kolektivnog Zapada da izvrši ovaj ili onaj pritisak na nas".

Tokom ta dva dana dosta vremena biće posvećeno neformalnoj komunikaciji između ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. 

"Program posete je veoma bogat – postoje pregovori u različitim formatima, uključujući i u proširenom formatu, i neformalna komunikacija između lidera - tome će biti posvećeno dosta vremena tokom ovih pregovora, u kojima će možda biti i određeni članovi delegacije, razgovaraće se o najvažnijim, osetljivim pitanjima", rekao je Ušakov.

Prema njegovim rečima, program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem, polaganje venca na Spomenik oslobođenja, posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata.

Putinova poseta će biti druga poseta šefa ruske države Pjongjangu u čitavoj istoriji njihovih odnosa, rekao je Ušakov i podsetio da je poslednji put Putin posetio Pjongjang 2000. godine, gde je tada razgovarao sa Kim Džong Ilom, ocem korejskog lidera.

(Tanjug)

 

Putin ove nedelje u poseti Severnoj Koreji i Vijetnamu

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove nedelje Severnu Koreju i Vijetnam, saopšteno je iz Kremlja.

Putin će u Pjongjangu boraviti 18. i 19. junu, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Ruski predsednik će u Vijetnamu boraviti u 19. i 20. juna, prenosi TAS.

Jonhap navodi da se očekuje da će severnokorejski lider za ruskog predsednika pripremiti veličanstven i raskošan doček. praćen paradama i mnoštvom građana.

To će biti prva Putinova poseta Pjongjangu u poslednje 24 godine i uzvratna poseta Kimu, koji se u septembru prošle godine sastao sa ruskim predsednikom na dalekom istoku Rusije.

Predsednik Rusije odlazi i u posetu Vijetnamu na poziv prvog čoveka vijetnamske Komunističke partije Ngujena Fu Tronga.

Poseta dolazi nakon što je zvanični Hanoj izbegao učešće na mirovnoj konfenrenciji o Ukrajini, koja je  održana u Švajcarsko.

Očekuje se da će se ruski predsednik tokom dvodnevne posete Hanoju sastati i sa novim predsednikom Vijetnama To Lamom i drugim visokim vijetnamskim zvaničnicima.

(Tas, Tanjug, Reuters)

Ruski ratni brodovi napuštaju Kubu

Brodovi ruske mornarice počeli su da napuštaju kubansku prestonicu Havanu kako je i planirano, javila je državna novinska agencija RIA, pozivajući se na svog dopisnika sa terena.

Fregata ruske mornarice i podmornica na nuklearni pogon prošle nedelje stigle su u luku Havane.

 SAD i Kuba su povodom toga rekli da brodovi ne predstavljaju pretnju, ali su naširoko viđeni kao ruska demonstracija sile dok tenzije rastu zbog rata u Ukrajini.

(Reuters)

Putin smenio četiri zamenika ministra odbrane

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je četiri zamenika ministra odbrane, javlja Rojters.

Britanska agencija navodi da je Putin, prema uredbama Kremlja, imenovao rođaku Anu Civilevu da popuni jedno od upražnjenih mesta.

(Reuters)

Kremlj: Samit nije doneo rezultate, nećemo kvariti odnose sa Srbijom

Rusija je saopštila da je mirovna konferencija o Ukrajini koju je organizovala Švajcarska dala "zanemarljive" rezultate, ali je i pokazala da je beskorisno voditi pregovore bez Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su rezultati samita, na koji Rusija nije pozvana, "bliski nuli".

Na pitanje da li će Rusija pokvariti odnose sa zemljama, poput Mađarske, Srbije i Turske, koje su bile na samitu i potpisale završnu deklaraciju, Peskov je odbacio da će se to desiti.

"Ne, to odnose neće pokvariti. Uzećemo u obzir stav koji su ove zemlje zauzele. Ovo nam je važno i nastavićemo da im objašnjavamo naše rezonovanje", rekao je Peskov.

(Reuters)

Francuska trenutno obučava 10 Ukrajinaca za F-16

Trenutno se u Francuskoj 10 ukrajinskih pilota obučava da upravlja avionima F-16, saopštilo je danas francusko vazduhoplovstvo.

Francuske vazduhoplovno-kosmičke snage obavezale su se da će u roku od dve godine sertifikovati obuku 26 Ukrajinaca.

Ukrajinski piloti se obučavaju vazdušnoj bazi na jugozapadu Francuske, a tačna lokacija nije saopštena iz bezbednosnih razloga, prenosi Mond.

U vazduhoplovnoj bazi nema lovaca F-16 na kojima će piloti leteti u Ukrajini, ali postoji nekoliko "alfadžeta" koji su dobijeni zahvaljujući francusko-belgijskoj saradnji.

"Prednost ovih aviona je u tome što su opremljeni instrument-tablom koja simulira onu na F-16, belgijske trupe lete na F-16 i obučavale su se na ovim avionima do 2018. godine", piše francuski list.

Prema podacima francuskih vazdušno-kosmičkih snaga, trenutno je na obuci samo deset ukrajinskih pilota. 

(Le Monde)

Restrikcije struje u Poltavi zbog ruskih napada, 55.000 potrošača bez električene energije

Više od 55.000 potrošača ostalo je bez struje nakon što su u ruskom napadu oštećeni dalekovodi u regionu Poltave, saopštio je regionalni načelnik.

Prema njegovim rečima, u ruskom napadu je povređeno devet osoba

(Reuters)

Nariškin: Ako ruski mirovni predlog bude odbijen, sledeći će biti mnogo složeniji

Ako mirovni predlozi koje je predložila ruska strana budu odbijeni, sledeći će biti složeniji i oštriji, izjavio je direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

"Novi uslovi pod kojima se može postići mir i potpisati neka vrsta mirovnog sporazuma postaće složeniji i teži za Ukrajinu", rekao je Nariškin u intervjuu za agenciju Tas.

(Tanjug)

Kremlj: Izjava Stoltenberga još jedna eskalacija tenzija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas kao još jednu eskalaciju tenzija izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o mogućnosti stavljanja nuklearnog naoružanja Alijanse u stanje pripravnosti.

"To je ništa drugo nego još jedna eskalacija tenzija", rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Stoltenberg je prethodno izjavio da NATO razmatra stavljanje nuklearnog naoružanja u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

(Tanjug)

Rusija: Prvo ročište Gerškoviču 26. juna iza zatvorenih vrata

Prvo ročište američkom novinaru Evanu Gerškoviču, optuženom za špijunažu u Rusiji, određeno je za 26. jun u Sverdlovskom oblasnom sudu u Jekaterinburgu i biće održano iza zatvorenih vrata.

"Sverdlovski oblasni sud primio je krivični postupak protiv američkog državljanina Evana Gerškoviča. Organi prethodne istrage ga terete da je počinio krivično delo iz člana 276 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (špijunaža). Proces će se odvijati iza zatvorenih vrata. Prvo sudsko ročište zakazano je za 26. jun 2024. godine", navodi se u saopštenju suda, prenosi RIA Novosti.

Gerškovič, novinar Vol strit džurnala (WSJ), tereti se u Rusiji da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. godine prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC, proizvodnju i popravku vojne opreme", piše u saopštenju tužioca objavljenom u četvrtak.

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. godine da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD.

(Tanjug)

 

Danska: Razmatramo načine da ograničimo prolaz starih tankera sa ruskom naftom

Danska razmatra načine da se ograniči prolaz starih tankera koji prevoze rusku naftu preko Baltičkog mora, saopštio je ministar inostranih poslova te zemlje Lars Loke Rasmusen.

(Rojters)

 

TOS-1 spalio položaje Ukrajinaca

Raketni lanser TOS-1A „Soncepjok“ tulskih desantnih snaga spalio je položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Soledara u Donbasu, kao i skloništa, osmatračnice, uporišta i skladišta municije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posade tenkova T-90A grupe snaga „Zapad“ uništile su centar za upravljanje dronovima, zemunice, oklopnu tehniku i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, podržavajući time dejstva ruskih jurišnih grupa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tenkisti grupe „Centar“ su sa zatvorenog vatrenog položaja uništili uporište Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusi tokom noći oborili šest dronova

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći šest ukrajinskih dronova avionskog tipa iznad Belgorodske, Voronješke i Lipecke oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da je iznad Belgorodske oblasti uništen jedan dron, iznad Voronješke – dva, a tri drona iznad Lipecke.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)