"SVI ĆE POBEĆI, KAO FOREST GAMP": Više od 2.750 ukrajinskih osuđenika pristupilo vojsci

Novosti online

17. 06. 2024. u 10:25

VIŠE od 2.750 osuđenika za teška krivična dela pušteno je iz ukrajinskih zatvora radi služenja u vojsci, piše „Vašington post“.

СВИ ЋЕ ПОБЕЋИ, КАО ФОРЕСТ ГАМП: Више од 2.750 украјинских осуђеника приступило војсци

Foto: Profimedia

Neimenovani ukrajinski vojni oficir odgovoran za regrutaciju kaže da ne veruje u uspeh te inicijative i strahuje od dezerterstva takvih regruta.

- Više od 2.750 muškaraca pušteno je iz ukrajinskih zatvora otkako je parlament u maju usvojio zakon kojim se nekim osuđenicima dozvoljava da se pridruže vojsci. Tu spadaju osuđenici za trgovinu drogom, krađu telefona i izvođenje oružanih napada i ubistava, kao i za druga teška krivična dela - piše list.

Prema pisanju medija, ukrajinski osuđenici boriće se u jedinicama formiranim u potpunosti od bivših zatvorenika, ali pod vođstvom vojske.

Neimenovani ukrajinski vojnik, koji je uključen u proces regrutacije zarobljenika u ukrajinske trupe, rekao je za „Vašington post“ da niko u Ukrajini ne veruje u uspeh inicijative za regrutovanje bivših zarobljenika u Oružane snage. Kako je rekao, brine ga da će to izazvati pometnju na frontu ili čak dezerterstvo.

- Svi će pobeći, kao Forest Gamp - istakao je on.

Ranije je Vladimir Zelenski potpisao nacrt zakona o mobilizaciji kriminalaca koji služe kaznu u zatvoru. Zamenik ministra pravde Ukrajine Elena Visotskaja rekla je 30. maja da je oko 4.000 zatvorenika izrazilo želju da služi u Oružanim snagama Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči