"STOLTENBERGOVA IZJAVA JOŠ JEDNA ESKALACIJA TENZIJA": Peskov o stavljanju nuklearnog naoružanja Alijanse u stanje pripravnosti

Novosti online

17. 06. 2024. u 12:19

PORTPAROL Kremlja Dimitrij Peskov ocenio je danas kao još jednu eskalaciju tenzija izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o mogućnosti stavljanja nuklearnog naoružanja Alijanse u stanje pripravnosti.

СТОЛТЕНБЕРГОВА ИЗЈАВА ЈОШ ЈЕДНА ЕСКАЛАЦИЈА ТЕНЗИЈА: Песков о стављању нуклеарног наоружања Алијансе у стање приправности

Foto: Profimedia

- Ono što je rekao gospodin Stoltenberg ne uklapa se u kontekst iste te deklaracije koja je usvojena juče nakon konferencije o Ukrajini održanoj u Švajcarskoj, koju uopšte nisu svi potpisali. Ako ne grešim, u njoj se upravo govori o nedopustivosti takve retorike. To je ništa drugo do još jedna eskalacija napetosti - rekao je Peskov novinarima.

S tim u vezi, on je naveo da, za razliku od zapadnih zvaničnika, ruski predsednik Vladimir Putin nikada ne pokreće nuklearnu problematiku „po sopstvenoj inicijativi“, već odgovara na pitanja novinara, među kojima i stranih novinara.

Putin je veoma pažljiv kada je to u pitanju, dodao je Peskov.

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio za britanski list „Telegraf“ da zemlje NATO-a razmatraju mogućnost dovođenja nuklearnih bojevih glava Alijanse u stanje borbene gotovosti. Stoltenberg je naveo da NATO mora da demonstrira svoj nuklearni arsenal svetu kako bi poslao direktan signal neprijateljima Severnoatlantskog saveza.

U Švajcarskoj je u nedelju na završetku takozvanog mirovnog samita o Ukrajini usvojena deklaracija. Međutim, 13 zemalja, uključujući i članice BRIKS-a, nije potpisalo taj dokument.

 

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)