ZA NJU JE KOCKA VEĆ BAČENA: Ursula dobila podršku država EU za novi mandat

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 06. 2024. u 16:26

LIDERI Evropske unije (EU) planiraju da podrže Ursulu fon der Lajen za drugi petogodišnji mandat na mestu predsednice Evropske komisije, piše "Fajnenšel tajms" i objašnjava da prestonice bloka biraju kontinuitet umesto promena usred sukoba u Ukrajini, tenzija sa Kinom i političke neizvesnosti u ključnim zemljama.

ЗА ЊУ ЈЕ КОЦКА ВЕЋ БАЧЕНА: Урсула добила подршку држава ЕУ за нови мандат

FOTO: Tanjug/AP

Šefovi 27 država članica EU iskoristiće privatnu večeru u Briselu u ponedeljak uveče kako bi dali političku podršku Fon der Lajen da ostane na funkciji, rekle su diplomate i zvaničnici sa celog kontinenta, uoči zvanične potvrde kasnije ovog meseca.

- Niko ne raspravlja o bilo kom drugom ishodu - rekao je visoki diplomata EU. "Za nju je kocka bačena."

Fon der Lajen mora da dobije većinu u novoizabranom Evropskom parlamentu da bi bila najmoćniji zvaničnik EU do 2029. godine, upravljajući izvršnom granom bloka sa ovlašćenjem da reguliše najveće jedinstveno tržište na svetu, predlaže nove zakone i određuje smer politike kontinenta.

Njene pristalice su uverene da će obezbediti saglasnost parlamenta, s obzirom na pobedu njene Evropske narodne partije (EPP) desnog centra na izborima za EU ​​ovog meseca, i većinu koju imaju centrističke stranke u skupštini uprkos porastu podrške krajnjoj desnici.

Fon der Lajen, piše "Fajnenšel tajms", poštuju zbog njenog vođenja EU kroz pandemiju i odgovora bloka na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ona je, ipak, iznervirala neke prestonice ali i mnoge u Komisiji svojim centralizovanim donošenjem odluka i prekoračivanjem institucionalnih ovlašćenja.

Njena kampanja je naglasila vrednost stabilnosti i igrala na kartu opasnosti promene rukovodstva u jeku sukoba u Ukrajini i neizvesnih odnosa sa SAD posle predsedničkih izbora u novembru.

Njene pristalice su pojačale tu poruku u svetlu političkog haosa koji je izbio u Francuskoj odlukom predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore - potez koji je zaprepastio saveznike u EU koji su zabrinuti za budući uticaj krajnje desnice u Parizu.

Na privatnoj večeri u ponedeljak će se takođe razgovarati o tome koga izabrati za predsednika Saveta EU - zvaničnika koji predsedava sastancima lidera bloka - i za visokog predstavnika, glavnog diplomatu bloka.

Zvaničnici kažu da je bivši portugalski premijer Antonio Kosta jasan favorit za naslednika Šarla Mišela, dok je premijerka Estonije Kaja Kalas najverovatniji izbor za glavnog diplomatu EU, čime bi preuzela mesto od Žozepa Borelja.

Privatna večera je uvod u formalni samit 27. i 28. juna na kojem treba da se postigne konačan dogovor. Parlamentarno glasanje o sledećem predsedniku komisije zakazano je za nedelju od 15. jula.

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE - Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)