DONALD I DŽO UKRŠTAJU KOPLJA: Uoči prve TV debate, predsednički kanididati suprotstavljeni oko ključnih pitanja

A.Vojinović

18. 06. 2024. u 06:30

SAMO devet dana deli nove-stare pretendente na najvišu funkciju u SAD, aktuelnog i bivšeg šefa Bele kuće Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, od prve televizijske debate, dok je ih od izbora deli nešto manje od šest meseci.

ДОНАЛД И ЏО УКРШТАЈУ КОПЉА: Уочи прве ТВ дебате, председнички канидидати супротстављени око кључних питања

Tanjug

Prvi javni okršaj dvojice predsedničkih kandidata biće ispraćen velikom pažnjom svetske javnosti, naročito jer rivali nisu odmerili snage pred kamerama još od 2020. godine. Stavovi lidera demokrata i republikanaca uoči reprize izbora razlikuju se više nego ikada oko ključnih pitanja, a dok jednog krštenica sapliće na putu do drugog mandata, drugog muče brojne optužnice.

Kamere američke TV Si-En-En u Atlanti u saveznoj državi Džordžiji idućeg četvrtka će upaliti reflektore ka Bajdenu i Trampu, koji će na raspolaganju imati ukupno 90 minuta da birače ubede zašto treba da glasaju za njih. Dosadašnju kampanju za predsedničke izbore obeležili su veliki pritisci javnosti na prvom mestu zbog godina dvojice lidera. Bajden je jesenas proslavio 81. rođendan, dok je Tramp pre nekoliko dana oduvao 78 svećica na torti, čime su obojica ušla u političku istoriju kao najstariji predsednički kandidati u SAD.

Bez beležaka i sufliranja

LIDERI će tokom debate stajati na podijumima odabranim bacanjem novčića i neće im biti dozvoljeni rekviziti ili unapred napisane beleške. Bajden i Tramp će dobiti po olovku, blok i flašu vode. Mikrofoni će biti isključeni dok drugi govori. Debatu će prekinuti dve reklamne pauze, tokom kojih je predsedničkim kandidatima zabranjeno da komuniciraju sa kolegama iz kampanje.

Godine su se u kampanji nametnule kao veći problem kod Bajdena, čije je ponašanje, prema oceni pojedinih američkih medija, na nedavno završenom samitu G7 u južnoj Italiji zabrinulo njegov krug saradnika, ali i kolega iz sveta. Česti gafovi, spori govor i hod, kao i činjenica da na trenutke deluje da ne zna gde se nalazi uticali su da demokrate stave prst na čelo i zapitaju se da li je Bajden dobar izbor za obavljanje najviše funkcije u zemlji u naredne četiri godine. Iako je njegov lekarski tim ranije objavio da je sa predsednikom sve u redu, to nije umanjilo kritike na račun njegovih poodmaklih godina.

Bajden se tokom kampanje suočio i sa pritiskom birača zbog velike finansijske vakcine koja iz budžeta SAD ide u Ukrajinu, kao i podrškom Izraelu u ratu protiv palestinskog Hamasa u Gazi. Dok je predsednik SAD odlučan u podršci Kijevu, lider republikanaca najavljuje da će ukoliko pobedi na izborima 5. novembra rešiti sukob na Istoku. Tramp je na predizbornom skupu u Detroitu oštro osudio razmere podrške Vašingtona Kijevu, dok je Zelenskog nazvao najvećim trgovcem svih vremena.

Prema poslednjoj anketi javnog mnjenja Rojtersa i "Ipsosa", Tramp vodi za dva procenta u odnosu na Bajdena, dok je svaki peti glasač još neodlučan. Da se izbori održa danas lideru republikanaca bi pripalo 41 odsto glasova, a aktuelnom šefu Bele kuće 39 odsto, pokazalo je istraživanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije