BAJDENOV POKLON NETANJAHU: SAD planiraju da uskoro ukinu ograničenja na isporuku oružja Izraelu

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 06. 2024. u 21:07

SAD planiraju da u bliskoj budućnosti ukinu ograničenja na isporuku oružja Izraelu, prenosi nemački list Bild, pozivajući se na izvore u Izraelu.

БАЈДЕНОВ ПОКЛОН НЕТАЊАХУ: САД планирају да ускоро укину ограничења на испоруку оружја Израелу

Foto: Profimedia

Prema pisanju publikacije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu apelovao je na američkog državnog sekretara Antonija Blinkena sa zahtevom da ponovo počne da isporučuje oružje Izraelu i poveća njihov obim.

- Blinken je već signalizirao da će Sjedinjene Države ukinuti ograničenja u narednim danima i snabdeti Izrael novim sistemima naoružanja - piše list, pozivajući se na izvore u izraelskoj vladi.

Šef Pentagona  Lojd Ostin je početkom maja potvrdio pauzu u isporuci oružja Izraelu, napominjući da je reč o jednoj partiji vojne pomoći. Bajden je kasnije u intervjuu za Si-En-En rekao da će zaustaviti isporuku vazdušnih bombi i artiljerijskih granata Izraelu ako se vojna operacija u Pojasu Gaze proširi na južni grad Rafa, što se, prema njegovim rečima, još nije dogodilo. Bez obzira na to, Sjedinjene Države će nastaviti da obezbeđuju Izraelu sisteme protivvazdušne odbrane i drugog odbrambenog oružja, naglasio je Bajden.

Izrael je 7. oktobra 2023. godine bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Nakon toga, borci palestinskog pokreta Hamas ušli su u granična područja, otvorili vatru na vojsku i civile i uzeli više od 200 talaca. Prema podacima vlasti, poginulo je oko 1,2 hiljade ljudi.

Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u Pojasu Gaze, koja je uključivala napade na civilne ciljeve. Izrael je najavio potpunu blokadu enklave: obustavljene su isporuke vode, struje, goriva, hrane i lekova.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze od 7. oktobra premašio je 37 hiljada, a više od 85 hiljada ljudi je povređeno.

Pojas Gaze je praktično podeljen na južni i severni deo, a Izrael se sprema za kopnenu operaciju u Rafi, koji se smatra poslednjim uporištem Hamasa.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu Moskve , rešenje je moguće samo na osnovu formule koju je odobrio Savet bezbednosti UN sa stvaranjem palestinske države u granicama 1967. godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE - Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)